Obisk izdelovalca havbic caesar. Foto: Reuters
Obisk izdelovalca havbic caesar. Foto: Reuters

"Bistvenega pomena je, da Ukrajincem zagotovimo tisto, kar še naprej potrebujejo za obrambo, zlasti ko pri strelivu in zračni obrambi," je Blinken dejal novinarjem med obiskom v Franciji. "To je še en razlog, zakaj je treba zahtevo po dodatnem proračunu, ki jo je predsednik Biden naslovil na kongres, izpolniti čim prej," je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se bodo morale ukrajinske sile umakniti "z majhnimi koraki", če Ukrajina ne bo dobila pomoči.

Blinken in francoski obrambni minister Sebastien Lecornu sta skupaj obiskala tovarno, v kateri proizvajalec orožja Nexter izdeluje havbice caesar, ki jih je Francija že dobavila ukrajinskim silam. Lecornu je dejal, da si Nexter prizadeva izdelati 12 havbic caesar na mesec v primerjavi s trenutno šestimi.

Sorodna novica Zelenski znižal starostno mejo za vpoklic v bojne enote s 27 na 25 let

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v zadnjih tednih zavzel odločnejšo držo do Rusije, na kar naj bi vplivala bojazen, da Ukrajina v vojni izgublja zagon, še posebej zaradi zmanjševanja podpore ZDA.

Med obiskom v Franciji se Blinken ni mogel izogniti vprašanjem o vojni v Gazi, kjer je bilo v izraelskem napadu ubitih sedem uslužbencev humanitarne organizacije Work Central Kitchen, medtem ko so dostavljali pomoč v hrani ljudem v palestinski enklavi. Blinken je pozval k "hitri, nepristranski preiskavi" napada in dejal, da mora Izrael narediti več za zaščito nedolžnih civilistov.

Vodja francoske diplomacije Stephane Sejourne je na skupni novinarski konferenci z Blinknom v Parizu dejal, da je "zaščita humanitarnih delavcev moralni in pravni imperativ, ki se ga morajo vsi držati". Po njegovem mnenju "nič ne opravičuje takšne tragedije".

Blinken je v Franciji začel evropsko turnejo, med katero bo obiskal tudi Belgijo.

Blinken na turneji v Franciji in Belgiji