V ponedeljek se je nadaljevala gradnja na treh območjih na Zahodnem bregu. Foto: EPA
V ponedeljek se je nadaljevala gradnja na treh območjih na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Mahmud Abas
Palestinski predsednik Abas je odločen, da bo upošteval nasvet Arabske lige. Foto: EPA

Potem ko Izrael v noči z nedelje na ponedeljek ni podaljšal moratorija za gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, so diplomati z vseh strani pohiteli za pogajalske mize, da bi rešili in ohranili pri življenju neposredna izraelsko-palestinska pogajanja, ki so se začela na začetku septembra, a so v ponedeljek naletela na prvo oviro.

Z vseh strani prihajajo izrazi razočaranja nad Izraelom in pozivi k nadaljevanju pogajanj, diplomati pa o svojih prizadevanjih in morebitnih uspehih molčijo. Independent poroča, da je ameriški predsednik Barack Obama na Bližnji vzhod znova napotil svojega odposlanca Georgea Mitchella, ki bo na območje odpotoval še ta teden, saj upa, da bo lahko rešil pogajanja.

ZDA si prizadevajo, da se pogajanja ne bi končala
Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva PJ Crowley je povedal, da je Washington razočaran nad odločitvijo Izraela in da za zdaj ni napovedanih nobenih palestinsko-izraelskih pogajanj. Ob tem je povedal, da bo administracija v stiku z obema stranema, da bodo videli, kako nadaljevati. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je izraelsko stran znova pozval, naj razmisli o ponovni ustavitvi sporne gradnje.

Abas odločno: Teden dni časa imate
Palestinski predsednik Abas je dal ameriškim pogajalcem en teden časa, da rešijo nastalo krizo v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih, ali pa se bodo Palestinci umaknili. Ob tem je dodal, da bo tudi sam sodeloval v pogajanjih, ki naj bi vrhunec doživela s srečanjem Arabske lige prihodnji ponedeljek in kjer bo znana dokončna odločitev o nadaljnji usodi bližnjevzhodnih pogajanj.

"Ne bomo se nepremišljeno odzvali. Po vseh pogajanjih bomo oblikovali stališče, ki bo predstavilo palestinsko in arabsko mnenje o vprašanju, ko Izrael ni hotel ustaviti gradnje novih naselij," je po srečanju s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem v Parizu povedal Abas. Pomen ponedeljkovih pogajanj 22 članic Arabske lige je v tem, da bo to odločitev istih arabskih držav, ki so julija izglasovale, naj se predsednik Abas vrne k pogajanjem z Izraelci.

Hamas: S Fatahom smo blizu dogovora
Medtem je presenetil vodja palestinskega gibanja Hamas Kaled Meshal, ki je sporočil, da do popolnega premirja s stranko Fatah predsednika Abasa manjkajo le še nekatere manjše podrobnosti. Hamas, ki nadzira območje Gaze in uživa veliko podporo na Zahodnem bregu, ne sodeluje v mirovnih pogajanjih in je že zagrozil, da bo pogajanja onemogočal z napadi na izraelskem ozemlju.