Izraelski stroji na Zahodnem bregu čakajo na ukaz, da lahko začnejo graditi načrtovanih 2.000 stanovanj. Foto: EPA
Izraelski stroji na Zahodnem bregu čakajo na ukaz, da lahko začnejo graditi načrtovanih 2.000 stanovanj. Foto: EPA
Hillary Clinton, Benjamin Netanjahu in Mahmud Abas
Bodo mirovna pogajanja, ki jih močno podpirajo ZDA, po manj kot mesecu dni zamrla? Foto: EPA

Le nekaj ur po izteku 10-mesečnega moratorija so zabrneli stroji in buldožerji v naseljih Revava in Ariel, na Zahodni breg pa pospešeno vozijo gradbeno opremo.
Samo nekaj trenutkov po izteku desetmesečnega moratorija je izraelski premier Benjamin Netanjahu palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval, naj ne prekine iskanja "zgodovinskega dogovora". Po njegovih besedah gradnja naselij ne bi smela biti ovira za neposredna pogajanja, ki sta jih sprti strani začeli v začetku septembra.

Netanjahu: Pogajanja naj se nadaljujejo
"Izrael je v naslednjih dneh pripravljen na dogovor, s katerim bi našli način, kako nadaljevati pogajanja med Izraelom in palestinskimi oblastmi," je povedal Netanjahu in palestinsko stran pozval, naj nadaljujejo pogajanja, ki so jih začeli po skoraj dveletnem premoru in ki jih podpira administracija ameriškega predsednika Baracka Obame. "V enem letu lahko dosežemo zgodovinski dogovor," je zagotovil Netanjahu, ob tem pa se je izognil neposredni omembi moratorija.

Premier Netanjahu je delavce in judovsko prebivalstvo sicer pozval, naj "pokažejo zadržanost in odgovornost" ob izteku moratorija.

Abas opozarja, da bodo z moratorijem pogajanja izguba časa
Pred iztekom moratorija je palestinski predsednik Mahmud Abas večkrat opozoril, da so vsa pogajanja izguba časa, če bo Izrael nadaljeval gradnjo naselij na palestinskem ozemlju. V nedeljo je še enkrat ponovil, da bodo pogajanja nesmiselna, če Izrael ne bo podaljšal moratorija. "Če Izrael ne bo zadržal gradnje na palestinskih ozemljih, je mirovni proces izguba časa," je Abas povedal za agencijo AFP.

Ob tem je Abas, ki se po izteku moratorija še ni oglasil, dodal, da pogajanj ne bo prekinil na vrat na nos in da se bo pred kakršno koli odločitvijo posvetoval z arabskimi voditelji. Srečanje naj bi se zgodilo v Egiptu v naslednjih desetih dneh.

ZDA še vedno iščejo možnost za nadaljevanje pogajanj
ZDA so vse do zadnjega pozivale Izrael, naj ohrani moratorij na gradnjo naselbin, ob tem pa ves čas zagotavljale, da so v stiku z obema stranema. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je tako tik pred iztekom moratorija govorila s premierjem Netanjahujem in s predstavnikom bližnjevzhodne četverice Tonyjem Blairom, ameriški pogajalci pa naj bi si prizadevali, da bi kljub vsemu dosegli dogovor. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva PJ Crowley je tako povedal, da naj bi se v prihodnjih dneh vnovič sestali z obema stranema.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo pozval Izrael, naj podaljša moratorij na gradnjo naselij in dejal, da je moratorij "spremenil razmere na območju in izboljšal ozračje, v katerem so se lahko začela optimistična pogajanja".

Takoj naj bi se začela gradnja 2.000 stanovanj
Nekateri izraelski priseljenci so medtem že praznovali konec moratorija. V judovskem naselju Revava, ki stoji v bližini palestinskega mesta Deir Itsia, naj bi ljudje spuščali balone in pripravili teren za gradnjo novega vrtca. Takoj po preteku moratorija naj bi na Zahodnem bregu zgradili 2.066 novih stanovanj, za dodatnih 13.000 pa naj bi že pridobili vsa potrebna dovoljenja.

Na Zahodnem bregu med 2,5 milijona Palestinci živi približno 300.000 judovskih naseljencev, 200.000 pa jih živi v Vzhodnem Jeruzalemu, na katerega se moratorij ne nanaša. Število judovskih naseljencev je začelo strmo naraščati po mirovnih pogajanjih v Oslu leta 1993, od takrat pa se je to število ob glasni podpori desničarskih politikov, med njimi Netanjahuja, skoraj potrojilo.