Ameriški general se bo iz Iraka preusmeril na ves Bližnji vzhod. Foto: EPA
Ameriški general se bo iz Iraka preusmeril na ves Bližnji vzhod. Foto: EPA
Pod poveljstvom generala Petraeusa naj bi se v Iraku močno zmanjšalo nasilje. Foto: EPA

Mesto bo Petraeus prevzel septembra, zamenjal pa bo admirala Williama Fallona, ki se je vodenju poveljstva zaradi nestrinjanja s politiko Bele hiše do Irana odpovedal marca. Petraeus bo zadolžen za operacije ameriške vojske v Iraku in Afganistanu, ukvarjal pa se bo tudi z Iranom in s Pakistanom.

General Petraeus naj bi bil po mnenju strokovnjakov najboljši izbor za administracijo, ki se spopada z najnovejšimi napetostmi na Bližnjem vzhodu. Washington je zaskrbljen predvsem nad naraščajočim nasiljem v Afganistanu, zato kongresniki in senatorji upajo, da bo Afganistan postal Petraeusova prioriteta. "Vse nas skrbijo razmere v Afganistanu," je povedal John Warner, republikanski senator iz Virginije.

Petraeus za Belo hišo najboljša izbira
Za vodenje Ameriškega osrednjega poveljstva (CENTCOM), ki ima sedež v Tampi na Floridi in pokriva območje od Afriškega roga do osrednje Azije, je Petraeusa že aprila predlagal ameriški obrambni minister Robert Gates. Njegov predlog so morali potrditi senatorji, ki so ga z veliko večino podprli.

"Srečo imamo, da je general Petraeus odlično usposobljen, dobro pozna kulturo in zgodovino na območju, razume kompleksnost in geopolitične razmere v Iranu in Pakistanu," je povedal že omenjeni senator John Warner.

Dobro delo v Iraku ga je pripeljalo naprej
55-letni Petraeus je do zdaj vodil ameriške sile v Iraku, ameriška politika pa mu priznava največ zaslug za zmanjšanje nasilja in žrtev v državi, potem ko je januarja lani začel nadzirati obsežno ameriško vojaško operacijo, v okviru katere so ZDA v nemirno državo napotile dodatnih 30.000 vojakov.

Petraeusa bo na mestu poveljnika ameriških sil v Iraku zamenjal general Raymond Odierno, njegovo imenovanje pa je prav tako potrdil senat. Robert Gates je povedal, da general Petraeus ne bo takoj zapustil svojega mesta v Iraku, saj mora urediti vse za primerno predajo poslov in nadaljevanje njegovega dela v Iraku.

B. T.