Abas je nagovoril zbrane in zagrozil oboroženim skupinam, ki bi ogrožale enotnost palestinske samoupravne oblasti. Foto: Reuters
Abas je nagovoril zbrane in zagrozil oboroženim skupinam, ki bi ogrožale enotnost palestinske samoupravne oblasti. Foto: Reuters

87-letni Abas je taborišče označil za "ikono boja" in položil venec na grobovih ljudi, ubitih v izraelski operaciji. Nato je nagovoril zbrane in napovedal obnovo taborišča in mesta, ki da bo "še boljše".

Abas je v taborišče prišel ob močno poostrenem nadzoru. Na območju so bili številni pripadniki njemu zvestih varnostnih sil, na strehah so bili razporejeni ostrostrelci, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Predsednik palestinske samoupravne oblasti, ki se mu je mandat iztekel že leta 2009, a je na položaju, saj naslednjih volitev na ozemljih pod izraelsko vojaško okupacijo ni bilo, tesno sodeluje z Izraelom.

Palestinska samoupravna oblast ima delni nadzor na manjšem delu okupiranega Zahodnega brega, nima pa nadzora nad več oboroženimi odporniškimi skupinami, vključno s tistimi v Dženinu, ki se upirajo izraelski okupaciji.

Izraelske okupacijske sile so za seboj pustile obsežno uničenje. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile so za seboj pustile obsežno uničenje. Foto: Reuters

Abas je v begunskem taborišču zagrozil kateri koli oboroženi skupini, ki bi "spodkopavala" palestinsko varnost. "Obstajala bo le ena oblast in ena varnostna sila. Kogar koli, ki bi želel spodkopati njeno enotnost in varnost, bodo doletele posledice. Odsekali bomo vsako roko, ki se bo iztegnila, da bi škodovala ljudem in njihovi stabilnosti," je dejal.

V začetku julija je izraelska vojska napadla in uničila velike dele begunskega taborišča v Dženinu. V operaciji je sodelovalo več kot 1000 vojakov, tudi posebne enote, okupacijske sile so uporabile oklepna vozila in brezpilotna letala, z buldožerji pa so uničili ceste, prekinili so dobavo elektrike in vode.

Ubitih je bilo 12 Palestincev, nekaj borcev in tudi civilistov, vključno z otroki. Umrl je tudi en izraelski vojak. Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo ranjenih več kot 140 ljudi.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so iz taborišča evakuirali 500 družin oziroma 3000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da palestinska reševalna vozila niso mogla priti do poškodovanih ljudi, tudi tistih v kritičnem stanju.

V begunskem taborišču je pred napadom živelo okoli 14.000 ljudi. Gre za begunce (in njihove potomce), ki so jih izraelske sile pregnale z njihovih domov na ozemlju današnjega Izraela ob nastanku te države leta 1948.

Dženin leži na severu Zahodnega brega, ki je skupaj z Gazo in Vzhodnim Jeruzalemom pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.