Vrata hiše v Nablusu, v kateri sta bila ubita Palestinca. Foto: Reuters
Vrata hiše v Nablusu, v kateri sta bila ubita Palestinca. Foto: Reuters

V mestu Nablus so izraelske sile med poskusom pridržanja ubile 34- in 32-letnika, ki ju sumijo, da sta v sredo streljala na policijsko vozilo v bližini ene od judovskih naselbin. V srednem incidentu ni bilo žrtev.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je Ljudska fronta za osvoboditev Palestine (PFLP) sporočila, da sta bila pokojnika člana oboroženega krila te levičarske uporniške organizacije.

Kot poroča Al Džazira, so izraelske sile obkolile hišo v Nablusu in Palestinca pozvale, naj se predata. Odgovorila sta s sprožitvijo improviziranih eksplozivnih naprav. Izraelske sile so nato poklicale okrepitve, v spopadih pa sta bila palestinska moška ubita.

Operacijo izraelskih sil v Nablusu so tamkajšnji prebivalci za Al Džaziro sicer opisali kot "invazijo". Ranjeni so bili še trije ljudje.

Tretja smrtna žrtev je 24-letni Palestinec, ki je bil ubit na protestu proti nezakoniti izraelski naselbini v kraju Um Safa blizu Ramale. Palestinski protestniki so povedali, da so izraelski naseljenci proti njim metali kamenje, ogenj so odprli tudi izraelski vojaki. Izraelska vojska "preverja te navedbe".

Guterres obsodil ravnanje izraelskih sil v Dženinu

Izraelske sile so v ponedeljek in torek po poročanju Al Džazire izvedle najhujši napad na okupiranih območjih v zadnjih 20 letih. V dvodnevni operaciji v begunskem taborišču Dženin so ubili 12 Palestincev in jih ranili 140, med njimi 30 huje.

Okrepljene vojaške aktivnosti Izraela na zasedenih območjih je v četrtek obsodil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Izraelski zračni napadi in kopenske operacije v prenatrpanem begunskem taborišču so bili najhujši primer nasilja na Zahodnem bregu v zadnjih letih," je dejal in dodal, da je več tisoč ljudi pobegnilo z območja.

Letos je v nasilju med izraelskimi okupacijskimi silami in palestinskimi organizacijami umrlo 155 Palestincev, 23 Izraelcev, Ukrajinec in Italijan.