Tovornjak Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem na mejnem prehodu med Egiptom in Gazo. Foto: Reuters
Tovornjak Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem na mejnem prehodu med Egiptom in Gazo. Foto: Reuters

Evropska unija je pozvala k ponovnemu financiranju največje agencije ZN-a v Gazi.
Več držav je ustavilo financiranje agenciji, od katere je odvisno šest milijonov Palestincev, po obtožbah Izraela, da je 12 uslužbencev UNRWA-ja sodelovalo v napadih, ki jih je 7. oktobra vodil Hamas.

Za obnovitev sodelovanja z agencijo se je Nemčija odločila po ponedeljkovi objavi poročila neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna.

Neodvisna komisija, ki jo je vodila Colonna, je med drugim ugotovila, da Izrael doslej še ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam o sodelovanju uslužbencev UNRWA-ja s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Nemška ministrstva so UNRWA pozvala, naj čim prej uveljavi priporočila, navedena v poročilu, ter med drugim okrepi svojo notranjo revizijo, preverjanja osebja in izboljša zunanji nadzor nad upravljanjem projektov, je poročal BBC.

"V podporo tem reformam bo nemška vlada kmalu nadaljevala sodelovanje z UNRWA-jem v Gazi, kot so to med drugim že storile Avstralija, Kanada, Švedska in Japonska," sta v skupni izjavi sporočili zunanje in notranje ministrstvo.

UNRWA Palestincem poleg človekoljubne pomoči zagotavlja tudi zdravstvene, izobraževalne in druge storitve. Foto: Reuters
UNRWA Palestincem poleg človekoljubne pomoči zagotavlja tudi zdravstvene, izobraževalne in druge storitve. Foto: Reuters

Lenarčič: UNRWA je rešilna bilka za palestinske begunce

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pozdravil poročilo, ki "poudarja, da ima agencija vzpostavljenih veliko število sistemov za zagotavljanje skladnosti, in vključuje priporočila za njihovo nadaljnjo nadgradnjo".

Države je pozval, naj podprejo UNRWA, ki ga je označil za "rešilno bilko palestinskih beguncev".

S tem se je strinjal tudi norveški zunanji minister Espen Barth Eide, ki je pozdravil države, kot so Avstralija, Kanada, Finska, Nemčija, Islandija, Japonska in Švedska, ki so že obnovile financiranje.

Tega pa še niso storili ZDA, Združeno kraljestvo, Italija, Nizozemska, Avstrija in Litva.

ZDA so sporočile, da ne bodo obnovile pomoči, dokler UNRWA ne naredi "resničnega napredka". "Financiranje agencije je še vedno ustavljeno," je v torek dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za varnost John Kirby.

Namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel je dejal, da je vlada pozorno preučila poročilo, in dodal: "Seveda še naprej podpiramo pomembno delo UNRWA-ja, ki se mora nadaljevati."

Umetno ustvarjanje lakote

Ameriški humanitarni odposlanec v Gazi David Satterfield je pred tem znova opozoril, da je nevarnost lakote na celotnem palestinskem ozemlju – zlasti na severu – zelo velika.

V Gazo je vsak dan pred vojno prispelo približno 500 tovornjakov pomoči, vendar se je to število po začetku vojne zmanjšalo na okoli 190. Generalni komisar UNRWA-ja Philippe Lazzarini je Izrael obtožil, da preprečuje dobavo humanitarne pomoči in v Gazi ustvarja lakoto.

Izrael se je zavezal, da bo pomoč postopoma povečal na predvojno raven, podatki UNRWA-ja pa kažejo, da je v ponedeljek v Gazo prispelo 316 tovornjakov, je poročal BBC.

V Gazi odkopavajo trupla