Izraelsko oklepno vozilo na jugu Gaze. Foto: Reuters
Izraelsko oklepno vozilo na jugu Gaze. Foto: Reuters

"Smo v osrčju Džabalije, v osrčju Šejaije in zdaj tudi v osrčju mesta Han Junis," je sporočil načelnik južnega poveljstva izraelskih sil Jaron Finkelman. Današnji dan je opisal kot najintenzivnejši dan od začetka izraelske ofenzive.

Kot poročajo očividci in novinarji, izraelska vojska intenzivno bombardira jug gosto poseljenega palestinskega območja, vključno s predeli, kamor so se po pozivu Izraela umaknili civilisti, ki so iskali zatočišče pred izraelskimi napadi.

Samo v zadnjih 24 urah je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi ubitih več kot 375 ljudi.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je pozval Izrael, naj se izogiba nadaljnjim ukrepom, ki bi poslabšali že tako hude humanitarne razmere v Gazi, in civilistom prihrani trpljenje.

"Generalni sekretar je zelo zaskrbljen zaradi ponovnega izbruha sovražnosti med Izraelom in Hamasom ... Ljudje, ki jim je bilo ukazano, da se evakuirajo, nimajo varnega zatočišča in imajo zelo malo možnosti za preživetje," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Po napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra je izraelska vojska začela silovite napade na Gazo in nato s kopenskimi silami vdrla v njen severni del, zdaj pa se pripravlja na kopensko ofenzivo tudi v južnem delu, kjer izraelski pehoti pripravlja teren z okrepljenimi napadi iz zraka.

Osrednja cesta proti severu "bojno polje"

Izraelski tanki so po pričevanju prebivalcev že vdrli čez mejo v Gazo in presekali glavno pot, ki vodi od severa proti jugu. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da se je glavna cesta Salah al Din, ki v mesto vodi s severne strani, spremenila v bojišče.

"Prebivalcem Gaze je bilo naročeno, naj ne uporabljajo ceste Salah al Din, temveč naj se preusmerijo na druge poti," je dodala na omrežju X.

Izrael se po vdoru na sever Gaze pripravlja na zavzetje južnega dela palestinskega območja. Foto: Reuters
Izrael se po vdoru na sever Gaze pripravlja na zavzetje južnega dela palestinskega območja. Foto: Reuters

V ponedeljek je Izrael ukazal prebivalcem Han Junisa, naj zapustijo naselje in se umaknejo proti obali ali proti Rafi na jugu Gaze ob meji z Egiptom. Po navedbah palestinskih predstavnikov so sicer izraelska letala na Han Junis in Rafo ponoči odvrgla fosforne bombe.

Han Junis, v katerega se je pred spopadi na severu Gaze zateklo več deset tisoč civilistov, je postal glavno žarišče izraelske kampanje na jugu, saj se tam po mnenju izraelskih oblasti skrivajo člani vodstva Hamasa. Bolnišnice v mestu so preobremenjene, med vse več žrtvami pa je tudi veliko otrok.

Izraelska vojska je tudi sporočila, da se njene sile pomikajo vse dlje v begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, ki so ga popolnoma obkolile. Po navedbah izraelske vojske so prevzeli nadzor nad vojaškimi oporišči, iz katerih naj bi Hamas izvedel napade 7. oktobra. Navajajo tudi, da so zasegli Hamasov poveljniški in nadzorni center ter odkrili orožje, zemljevide in drugo gradivo.

UNRWA je opozoril, da so civilisti zdaj potisnjeni na ozemlje, ki predstavlja manj kot tretjino območja Gaze, in da potrebujejo hrano, vodo, zatočišča in varnost. Ponovila je, da v Gazi trenutno ni varnega kraja, kar Izrael vselej zavrača, in dodala, da izraelske sile še naprej prebivalce pozivajo k evakuaciji.

Večina ljudi sicer ne pozna evakuacijskega zemljevida izraelske vojske, številni pa si ga ne morejo niti ogledati, ker zaradi napadov nimajo spletne povezave.

Uničenje v Rafi, ki je med tarčami izraelskih napadov. Foto: Reuters
Uničenje v Rafi, ki je med tarčami izraelskih napadov. Foto: Reuters

Smrtni davek med Palestinci presegel 16.000

V torek je Izrael sporočil, da so v ponedeljek v Gazi umrli trije njegovi vojaki, kar je izraelski vojaški radio opisal kot dan hudih spopadov s pripadniki Hamasa. Od začetka vojaške kopenske invazije je v Gazi umrlo 78 izraelskih vojakov.

Po drugi strani je bilo v izraelskih napadih ubitih 16.248 Palestincev, od tega 70 odstotkov žensk in otrok. Še na tisoče jih pogrešajo in naj bi bili pokopani pod ruševinami v izraelskih napadih bombardiranih zgradb.

Koordinator ZN-a za nujno pomoč Martin Griffiths je opozoril pred apokaliptičnimi razmerami v Gazi, kjer ni varen noben kraj, kamor bi se lahko pred napadi in spopadi umaknili civilisti.

Med palestinskimi žrtvami je daleč največ otrok in žensk. Foto: Reuters
Med palestinskimi žrtvami je daleč največ otrok in žensk. Foto: Reuters

"Vsakič ko mislimo, da stvari v Gazi ne morejo postati bolj apokaliptične, se zgodi še huje," je dejal v ponedeljkovi izjavi. "Ljudje so prisiljeni, da se znova preselijo z malo sredstvi za preživetje, prisiljeni so sprejemati eno nemogočo izbiro za drugo," je dejal. "Tako očitno neupoštevanje osnovne človečnosti se mora končati," je še dodal.

Priprave na poplavljanje predorov

Wall Street Journal medtem poroča, da se Izrael pripravlja na poplavljanje predorov, ki jih je Hamas zgradil pod Gazo, da bi tako od tam pregnali njegove borce in jim onemogočili skrivanje pod zemljo.

Sredi novembra je izraelska vojska dokončala postavitev najmanj petih črpalk približno kilometer in pol severno od begunskega taborišča Al Šati, prek katerih bi lahko speljali na tisoče kubičnih metrov vode na uro in v nekaj tednih poplavili Hamasove predore, piše ameriški časopis, ki se sklicuje na predstavnike ameriških oblasti.

Za zdaj ni jasno, kdaj namerava Izrael poplaviti podzemne predore, saj v njih Hamas skriva talce, ki jih je zajel med napadom na začetku oktobra. Kot so sporočili iz Hamasa, imajo talce skrite "na varnem v predorih".

Izrael trdi, da je uničil že nekaj sto predorov pod Gazo. Foto: Reuters
Izrael trdi, da je uničil že nekaj sto predorov pod Gazo. Foto: Reuters

Katarski emir Izrael obtožil genocida v Gazi

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani je Izrael obtožil genocida na območju Gaze. Opozoril je, da pravica do samoobrambe ne velja za okupirana ozemlja in ne dovoljuje zločinov, kakršne jih je zagrešil Izrael. Kritičen je bil tudi do neukrepanja mednarodne skupnosti pri reševanju spopadov.

"Sramotno je, da mednarodna skupnost dopušča zločine, v katerih se že skoraj dva meseca nadaljuje sistematično in namerno pobijanje nedolžnih civilistov, tudi žensk in otrok," je opozoril na zasedanju Sveta za sodelovanje v zalivu (GCC) v Dohi.

Pozval je k mednarodni preiskavi "pobojev, ki jih je zagrešil Izrael", in obsodil napade na civiliste vseh narodnosti in veroizpovedi. Prav tako je poudaril, da si Katar nenehno prizadeva za obnovitev prekinitve ognja, ki pa po njegovem mnenju ni alternativa trajnemu premirju na območju.

Katar je pred kratkim deloval kot posrednik med Izraelom in Hamasom ter odigral pomembno vlogo pri večdnevnem premirju in izmenjavi izraelskih talcev za palestinske zapornike. Dogovor o začasni ustavitvi ognja je propadel prejšnji petek, izraelske sile pa so od takrat še okrepile napade na celotnem območju Gaze.

V Gazi razseljenih 80 odstotkov ljudi