Žalujoči za enim od ubitih v Dženinu. Foto: Reuters
Žalujoči za enim od ubitih v Dženinu. Foto: Reuters

V torek so izraelske sile v begunskem taborišču Dženin na severu Zahodnega brega ubile štiri ljudi, še 30 je ranjenih. Ubiti so stari od 23 do 29 let.

Zgodaj zjutraj v sredo pa so okupacijske sile izvedle racijo še v begunskem taborišču Akabat Džabr v Jerihi na vzhodu Zahodnega brega. Izraelska vojska je sporočila, da so streljali na Palestinca, ki je v izraelske vojake vrgel eksploziv. Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je ubit 19-letni Dargam Al Akras.

Begunsko taborišče v Dženinu. Foto: Reuters
Begunsko taborišče v Dženinu. Foto: Reuters

V Gazi, okupiranem in obleganem delu Palestine ob Sredozemskem morju, pa so izraelske sile ubile 25-letnega Jusefa Salema Radvana. Ubili so ga vzhodno od mesta Kan Junis, poročajo palestinski mediji.

Izraelska vojska ni potrdila smrti v Gazi. Sporočila pa je, da so se "izgredniki" zbrali ob ograji, ki ločuje Gazo od Izraela, pri tem pa naj bi sprožili več eksplozivnih naprav.

Tudi glede smrtnih žrtev v Dženinu vojska ni podala več podrobnosti, sporočila je le, da je izvedla napad z brezpilotnim letalom, poroča Al Džazira.

Zadnje nasilje je izbruhnilo po nedeljski oznanitvi Izraela, da bo prehod med Gazo in Izraelom Beit Hanun oziroma Erez še naprej zaprt, domnevno zaradi varnostnih razlogov.

Gre za edini prehod iz Gaze, kjer živi več kot dva milijona ljudi, v Izrael za pešce. Zaradi zaprtja približno 18.000 Palestincev iz Gaze, ki imajo dovoljenje za delo v Izraelu, ne more na delo.

Gaza in Zahodni breg sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, Gaza pa je od leta 2007 tudi pod blokado, ki hromi enklavo, v kateri je večina ljudi beguncev iz leta 1948 oziroma njihovih potomcev.