Mošeja Al Fauk v središču Rafe je bila zravnana z zemljo. Foto: Reuters
Mošeja Al Fauk v središču Rafe je bila zravnana z zemljo. Foto: Reuters

Zdravstvene oblasti v Gazi so sporočile, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih ubitih 97 ljudi in ranjenih 130, vendar je bila večina žrtev še vedno pod ruševinami ali na območjih, ki jih reševalci niso mogli doseči.

Izraelske sile so izvedle racije tudi po okupiranem Zahodnem bregu, potem ko se je zgodil strelski napad blizu izraelske naselbine Maale Adumim, v katerem je bila ubita najmanj ena oseba in pet ranjenih. Skrajno desničarski izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je pozval k ostremu odzivu in širjenju nezakonitih izraelskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu.

Predtem je bila v središču Rafe z zemljo zravnana mošeja Al Fauk, oblasti so sporočile, da so bile na jugu mesta poškodovane štiri hiše in v središču tri. Prebivalci so povedali, da je bilo to najhujše bombardiranje po izraelskem napadu na mesto pred desetimi dnevi, ko je izraelska vojska osvobodila dva talca in ubila več civilistov.

"Nismo mogli spati, zvoki eksplozij in hrumenje letal nad nami niso prenehali," je povedal 34-letni Džehad Abuemad, ki z družino živi v šotoru. "Slišali smo jok otrok v bližnjih šotorih. Ljudje so obupani in nemočni, Izrael pa kaže svojo moč."

Sorodna novica Slovenija bo UNRWA-ju za palestinske begunce nakazala pol milijona evrov

Oblasti v Gazi so sporočile, da je bilo v bombardiranjih dveh hiš v osrednjem delu Gaze ubitih najmanj 20 ljudi. To je edino večje območje, ki ga izraelske sile še niso napadle v svojem petmesečnem napadu.

Zvečer je Al Džazira poročala, da je na območjih Deir al-Balaha in al Zavajde umrlo več ljudi, poleg tega poročajo o ranjenih.

Izrael je zagrozil s popolnim napadom na Rafo, zadnje mesto na južnem robu Gaze, kljub mednarodnim pozivom, ki se jim je pridružil tudi zaveznik Washington, da bi takšno dejanje povzročilo pokol.

Prebivalci, ki so v Rafo pribežali od drugod, pravijo, da nimajo več kam iti. Že tako skromna pomoč je v zadnjih dveh tednih popolnoma usahnila, Združeni narodi pa pravijo, da prevoz pomoči pogosto ni varen, zaradi česar so se prebivalci znašli na robu lakote.

Vodje glavnih agencij ZN-a za pomoč, kot so UNHCR Unicef, WFP in WHO, so objavili skupno pismo, v katerem so pozvali k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

"Bolezni so zelo razširjene, grozi lakota, vode je le še za vzorec. Osnovna infrastruktura je zdesetkana. Proizvodnja hrane se je ustavila. Bolnišnice so se spremenile v bojišča. Milijon otrok se dnevno spoprijema s travmami," so zapisali.

Vsako nadaljnje zaostrovanje v prenatrpani Rafi "bi povzročilo množične žrtve. Prav tako bi lahko zadalo smrtni udarec humanitarnemu odzivu, ki je že na kolenih," so zapisali.

Svetovna banka: Vojna ima katastrofalne posledice za gospodarstvo Gaze

Izraelska vojna proti Gazi je imela "katastrofalen" vpliv na infrastrukturo ozemlja, je v izjavi zapisala Svetovna banka. "Od začetka konflikta je palestinsko gospodarstvo doživelo enega največjih pretresov v novejši gospodarski zgodovini," so zapisali.

Svetovna banka je opozorila na predhodne ocene palestinskega centralnega statističnega urada (PCBS), ki so pokazale, da je bruto domači proizvod (BDP) Gaze s tretjega v četrto četrtletje "strmoglavil za več kot 80 odstotkov" – s približno 670 milijonov dolarjev v tretjem četrtletju na samo 90 milijonov dolarjev. "Skoraj vsak prebivalec Gaze bo živel v revščini, vsaj kratkoročno," so zapisali v Svetovni banki.

WHO namerava evakuirati bolnike iz bolnišnice Naser

WHO namerava evakuirati več od okoli 140 pacientov, ki so obtičali v bolnišnici Naser, kjer so palestinski uradniki povedali, da so med izpadi elektrike in spopadi trupla mrtvih pacientov začela razpadati. Pozno popoldne v četrtek je palestinsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da so izraelske enote zapustile bolnišnico, zvečer pa navedle, da so se vrnili vanjo.

WHO in partnerji so doslej izvedli tri evakuacije iz bolnišnice v Han Junisu, zadnjo v sredo in premestili 51 bolnikov v južno Gazo, je na četrtkovi novinarski konferenci povedal Ajadil Saparbekov iz agencije ZN-a. WHO pravi, da je bolnišnica, druga največja v Gazi in ključna za ohromljene zdravstvene storitve na ozemlju, prenehala delovati prejšnji teden po enotedenskem izraelskem obleganju, ki mu je sledila racija.

"WHO bo še naprej poskušal evakuirati tiste kritično bolne in kritično ranjene bolnike iz bolnišnice Nasser v druge bolnišnice na jugu, vključno s terenskimi bolnišnicami, ki so bile ustanovljene v Rafi," je dejal Saparbekov. "Vendar je to zelo težka in tvegana misija."

Bolnišnica Naser pretekli teden. Foto: Reuters
Bolnišnica Naser pretekli teden. Foto: Reuters

Izrael s poligonom za upravljanje enklave po koncu vojne

Visoki izraelski uradnik je sporočil, da Izrael išče Palestince, ki niso povezani s Hamasom, da bi sodelovali pri upravljanju civilnih zadev v Gazi, kar bi bilo zasnovano kot poligon za povojno upravljanje enklave. Hamas je dejal, da bi načrt, za katerega je dejal izraelski uradnik, da bi izključil tudi kogar koli na plačilnem seznamu mednarodno priznanih palestinskih oblasti (PA), dejansko pomenil ponovno izraelsko okupacijo Gaze in je obsojen na neuspeh. Uradnik je dodal, da bo načrt "lahko dosežen, ko bo Hamas uničen in ne bo predstavljal grožnje Izraelu ali Gazi".

Izraelska televizija Channel 12 je poročala, da naj bi bila kandidatka za izvedbo načrta soseska Zeitun v severnem delu mesta Gaza. Tam bi lokalni trgovci in voditelji civilne družbe razdeljevali humanitarno pomoč.

Nadaljevanje postopka v Haagu

V Haagu se je nadaljeval postopek o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih pred Meddržavnim sodiščem. Kot poroča Al Džazira, so se vse države danes strinjale, da je okupacija palestinskih ozemelj nezakonita in da se mora končati. Skupno se je pred sodiščem od začetka postopka zvrstilo 31 držav. Izstopalo je, da so vse države, ki so danes govorile, med njimi so bile Jordanija, Irska in Kitajska, nasprotovale argumentom, ki so jih navedle ZDA, da sodišče ni pravi kraj za razpravo, da najvišje sodišče ne bi smelo odločati o tej zadevi, ker gre za dvostransko zadevo med Izraelom in Palestinci.

Vodja Hamasa na pogovorih v Kairu

Hamas, ki naj bi še vedno zadrževal več kot 100 talcev, trdi, da jih ne bo izpustil, če se Izrael ne bo strinjal z ustavitvijo spopadov in umikom iz Gaze. Izrael pravi, da se ne bo umaknil, dokler Hamas ne bo izkoreninjen.

Prihod vodje Hamasa Ismaila Hanije v Kairo je v zadnjih tednih najmočnejši znak, da pogajanja niso bila opuščena. Hanija se je na prvem javno napovedanem obisku po decembru sešel z egiptovskimi uradniki, ki posredujejo pri pogajanjih, vendar doslej javnosti ni veliko povedal.

Hamasov predstavnik Sami Abu Zuhri je dejal, da Izrael odstopa od pogojev, ki jih je na začetku februarja sprejel v ponudbi za ustavitev ognja, ki so jo skupaj z Združenimi državami ter egiptovskimi in katarskimi posredniki pripravili v Parizu. "Okupacija ni zainteresirana za noben sporazum," je dejal in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožil, da je zanemaril osvoboditev ujetnikov in izmenjavo z zaporniki. "Vse, kar ga skrbi, je nadaljevanje usmrtitev Palestincev v Gazi," je dodal.

Izrael se na te pripombe ni takoj odzval. Netanjahu je predtem dejal, da ne bo sprejel Hamasovih "blodnjavih zahtev", vendar bi bil napredek mogoč, če bi skupina pokazala prilagodljivost.

Palestinske oblasti so sporočile, da je od 7. oktobra v izraelskih napadih ubitih 29.410 Palestincev in ranjenih 69,465. Foto: Reuters
Palestinske oblasti so sporočile, da je od 7. oktobra v izraelskih napadih ubitih 29.410 Palestincev in ranjenih 69,465. Foto: Reuters

Eden od Hamasovih voditeljev Musa Abu Marzuk pa je v intervjuju za arabsko televizijo Al Gad izrazil prepričanje, da je v bližnji prihodnosti mogoč preboj pri pogajanjih glede izpustitve talcev. Ob tem je navedel tudi več pogojev za doseg dogovora. Kot pogoje za doseg dogovora je navedel končanje izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi in vrnitev razseljenih Palestincev nazaj na sever enklave. V zameno za izpustitev vseh talcev iz Gaze pa naj bi zahtevali tudi izpustitev 500 Palestincev iz izraelskih zaporov.

Dodal pa je, da ni nujno, da bi Gazi v prihodnje vladal Hamas. Po njegovem prepričanju bi lahko v enklavi vladala tudi "druga sposobna palestinska vlada". Kljub temu pa Hamas ni pripravljen zapustiti Gaze in bo nadaljeval svoj boj, je poudaril.

V sredo je član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc dejal, da se kažejo "obetavni prvi znaki" dogovora o osvoboditvi talcev, vendar se bo Izrael brez dogovora bojeval naprej. "Ne bomo zamudili nobene priložnosti, da bi naša dekleta in fante pripeljali domov," je dejal.

60 odstotkov infrastrukture v Gazi je uničenih ali poškodovanih