Ofenziva izraelske vojske v osrednjem delu Gaze. Foto: Reuters
Ofenziva izraelske vojske v osrednjem delu Gaze. Foto: Reuters

Izraelske sile (IDF) so dejale, da so v Han Junisu na jugu palestinske enklave Gaza, kjer se je v zadnjih tednih okrepila izraelska ofenziva proti palestinskemu gibanju Hamas, njene enote sodelovale v neposrednih bojih in izvedle tudi več zračnih napadov. Poročali so tudi o spopadih v osrednjem in severnem delu Gaze.

Katarska televizija Al Džazira je poročala, da so po delnem umiku izraelskih sil iz begunskega taborišča v Han Junisu odkrili 14 trupel Palestincev, Rdeči mesec pa je sporočil, da so izraelske sile že tretjič vdrle v njihov sedež v Han Junisu in izstrelile več strelov.

Več ljudi je bilo ubitih tudi v izraelskih napadih na mesto Gaza.

Katarski premier, šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Thani, je med obiskom ZDA opozoril, da izraelski napadi v Gazi predstavljajo grožnjo za celotno regijo. "Mislim, da bi se morali vsi združiti, da bi ustavili to vojno, rešili življenja, otroke in ženske, da jih ne bi ubijali, preganjali in bombardirali z letalskimi napadi, tanki, z vsem." Dodal pa je, da ne ve, kdaj bo dosežen dogovor o premirju: "Vse je odvisno od obeh strani."

Število žrtev med Palestinci od 7. oktobra se je dvignilo na že skoraj 27.000. Foto: Reuters
Število žrtev med Palestinci od 7. oktobra se je dvignilo na že skoraj 27.000. Foto: Reuters

Izraelski minister v ZDA, Blinken na Bližnji vzhod

V Kairu medtem pričakujejo vodjo Hamasa Ismaila Hanijo, ki bo pogajalcem povedal mnenje Hamasa o nedavnem predlogu za šesttedensko premirje. Izraelski minister za strateške zadeve Ron Dermer pa se je v sredo v Washingtonu sestal s svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Jakom Sullivanom, s katerim sta govorila o humanitarni pomoči za Gazo in prizadevanjih za rešitev talcev, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Kirby je dejal, da ZDA sodelujejo z Izraelom in Katarjem pri prizadevanjih za izpustitev talcev, ki jih je gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani. Obenem pa ZDA pritiskajo na vlado izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj zmanjša število žrtev med palestinskimi civilisti med vojno v Gazi in omogoči večji dostop humanitarne pomoči.
Netanjahu se je ravno v sredo sestal s svojci talcev, ki jim je zagotovil, da delajo vse, da jih bodo osvobodili. Trenutno si prizadevajo za okvirni dogovor o izpustitvi talcev, a je ob tem poudaril, da tega ne bodo sklenili za vsako ceno.

ZDA sicer vztrajajo, da je edina dolgoročna rešitev za mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav. Novičarski portal Axios je v sredo poročal, da v State Departmentu potekajo razprave o tem, kako bi morebitno ameriško priznanje Palestine vplivalo na razvoj dogodkov.

Medtem pa naj bi se državni sekretar Antony Blinken pripravljal na nov obisk Bližnjega vzhoda. To bo že peta Blinknova pot v regijo od 7. oktobra lani. Doslej je obiskal Izrael in nekatere arabske države.

Obleganje mesta Han Junis