Izraelska vojska v Gazi. Foto: AP
Izraelska vojska v Gazi. Foto: AP

Po poročanju omenjenega časopisa, ki se sklicuje na zdajšnje in nekdanje ameriške uradnike, naj bi Bidnova administracija razmišljala, da izraelski vojski dobavi bombe MK-82 in strelivo KMU-572, ki poveča natančnost bomb, poleg tega pa tudi sprožilce za bombe. Vrednost takšne vojaške pomoči je ocenjena na več deset milijonov dolarjev.

Kot dodaja WSJ, predlog nove ameriške vojaške pomoči Izraelu Bidnova administracija še pregleduje. Pošiljko bi sicer morali odobriti tudi vodje kongresnih odborov, čeprav je Bela hiša v zadnjih mesecih že dvakrat obšla kongres in na lastno pest povečala dobavo orožja Izraelu.

Ameriško zunanje in obrambno ministrstvo, izraelske obrambne sile in izraelsko obrambno ministrstvo se na poročanje medijev še niso odzvali.

NYT: Za napadi na iranske plinovode Izrael

Po poročanju časopisa New York Times za napadi na dva pomembna iranska plinovoda, ki sta se zgodila v sredo, stoji Izrael. Po navedbah virov so napadi prekinili dobavo plina za ogrevanje in kuhanje v več iranskih pokrajinah oziroma onemogočili približno 15 odstotkov dnevne proizvodnje zemeljskega plina v Iranu.

Bela hiša je sicer že zdaj tarča kritik zaradi dobav orožja Izraelu, saj se kopičijo obtožbe, da je bilo tudi ameriško orožje uporabljeno v napadih na civiliste v Gazi.

ICJ: Razmere v Gazi "zelo nevarne"

Meddržavno sodišče (ICJ) je medtem zavrnilo južnoafriško zahtevo po dodatnih ukrepih za zaščito Palestincev zaradi ofenzive na Rafo, je pa razmere v tem mestu na meji z Egiptom označilo za "zelo nevarne". Hkrati je sodišče opozorilo, da mora Izrael upoštevati določila, ki jih je konec januarja določilo sodišče.

Biden je sicer znova zatrdil, da upa, da se izraelska vojska ne bo odločila za kopensko ofenzivo v Rafi, preden ne bo doseženo začasno premirje. Znova je dejal, da si Washington prizadeva za prekinitev izraelskih napadov na Gazo, ki bi omogočila, da bi Palestinci dobili več humanitarne pomoči. Želi si, da bi premirje obveljalo vsaj šest tednov.

Palestinci iz Rafe bežijo nazaj proti severu

V Rafo se je sicer v zadnjih mesecih zateklo kar 1,4 milijona Palestincev, saj je Izrael predtem to mesto označil kot varno območje. Pred napovedano kopensko ofenzivo številni razseljeni ljudje po poročanju humanitarnih delavcev Združenih narodov znova bežijo proti osrednjemu delu tega palestinskega ozemlja, predvsem proti Deir el Belahu, ki leži 16 kilometrov severneje od Rafe, poroča Al Džazira. Pri ZN-u še naprej opozarjajo na katastrofalne humanitarne razmere in veliko pomanjkanje hrane, vode in zdravil.

Palestinka v Rafi hodi ob visoki ograji, ki loči Gazo od Egipta. Foto: Reuters
Palestinka v Rafi hodi ob visoki ograji, ki loči Gazo od Egipta. Foto: Reuters

Galant: Spoštujemo dogovor z Egiptom

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer zatrdil, da Izrael nima "nikakršnega namena" palestinskih civilistov med ofenzivo v Rafi evakuirati čez mejo v Egipt. "Spoštujemo in cenimo naš mirovni dogovor z Egiptom. Egipt je temelj stabilnosti v regiji in pomemben trgovinski partner," je dejal. S tem se je odzval na poročila, da egiptovske oblasti ob meji z Gazo, v puščavi Sinaj, daleč stran od egiptovskih naselij, gradijo ogromno begunsko taborišče, obdano z visokimi betonskimi zidovi. V njem bi lahko na površini 20 kvadratnih kilometrov v šotorih bivalo več kot 100.000 ljudi.

Egipt že več tednov skuša okrepiti nadzor na meji z območjem Gaze z vojaki, ograjami in oklepnimi vozili, da bi preprečil naval obupanih Palestincev na Sinajski polotok. Načrtovano taborišče naj bi bilo del kriznega načrta za primer, če bi velikemu številu Palestincev uspelo pobegniti iz Gaze.

V bolnišnici v Han Junisu izraelska vojska prijela sto ljudi

Izraelska vojska je sporočila, da je v operaciji v bolnišnici Naser v Han Junisu na jugu območja Gaze, kamor je vdrla v četrtek, doslej aretirala sto ljudi zaradi suma teroristične dejavnosti. Dodala je, da nadaljuje operacije na območju tega drugega največjega mesta na jugu palestinske enklave, pa tudi v osrednjem delu enklave.

Specialci izraelske vojske so v bolnišnico vstopili v četrtek. Izraelska vojska trdi, da se v bolnišnici skrivajo borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Domneva tudi, da so tam tudi trupla talcev, ki jih je Hamas zajel v napadu na Izrael 7. oktobra lani. Ali so jih našli, vojska še ni sporočila, dodali pa so, da nadaljujejo natančne in omejene operacije proti Hamasu v bolnišnici.

Vojska je v bolnišnico vdrla dan po tem, ko je razseljenim Palestincem ukazala, naj zapustijo območje. Številni so po ukazu zbežali iz bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je zaradi pomanjkanja kisika umrlo šest pacientov v enoti za intenzivno nego, med njimi tudi otrok. Opozorilo je, da so zaradi operacije izraelske vojske ogroženi tudi drugi pacienti, med njimi novorojenčki v inkubatorjih. Izrael so še obtožili, da preprečuje premestitev kritično bolnih v druge bolnišnice in preprečuje konvoju Združenih narodov s pomočjo dostop do bolnišnice Naser.

Izraelsko vojsko so še obtožili, da v porodnišnici še vedno zadržuje veliko zdravstvenega osebja, bolnikov ter razseljenih oseb, ki da jih zaslišujejo v nečloveških razmerah.

Izraelska vojska je v petek zvečer zatrdila, da v bolnišnici ne napada oskrbe z električno energijo in da ima tam delujoča enota stroga navodila, da zagotovi neprekinjeno delovanje bolnišnice. Tako naj bi med drugim zamenjala pokvarjen generator.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je še sporočilo, da je bilo v izraelskem bombardiranju območja Gaze ponoči ubitih okoli sto ljudi.