Savdska Arabija vodi mednarodno koalicijo, ki v Jemnu izvaja obsežne napade na hutijevske upornike in pogosto na civilne cilje, v katerih so ubiti številni civilisti. Foto: Reuters
Savdska Arabija vodi mednarodno koalicijo, ki v Jemnu izvaja obsežne napade na hutijevske upornike in pogosto na civilne cilje, v katerih so ubiti številni civilisti. Foto: Reuters

O premirju poroča BBC, ki se sklicuje na neimenovane vire. Koalicija, ki uživa vojaško podporo Zahoda, se proti upornikom v Jemnu bojuje od marca 2015.

Ni jasno, ali bodo uporniki spoštovali ustavitev ognja, prvo, ki so jo koalicijske sile razglasile za vso državo.

Prejšnji mesec je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pozval vojskujoče se strani v Jemnu, naj ustavijo spopade in okrepijo prizadevanja za boj proti morebitnemu izbruhu koronavirusa v državi.

Vpletene strani v Jemnu je pozval, naj sodelujejo z njegovim posebnim odposlancem Martinom Griffithsom pri zmanjšanju napetosti po vsej državi.

Griffiths je v sredo pozdravil razglasitev premirja. "Strani morata izkoristiti to priložnost in nemudoma ustaviti vse spopade," je dejal.

Sorodna novica "Načelni pragmatizem" EU-ja v senci milijardnih orožarskih poslov s Savdsko Arabijo

Obe strani naj bi v videokonferenci razpravljali o premirju. Predlog se sicer nanaša na ustavitev vseh spopadov v zraku, na kopnem in morju.

Sile pod vodstvom Savdske Arabije so sporočile, da je namen premirja podpreti prizadevanja odposlanca ZN-a, "olajšati trpljenje bratskega jemenskega ljudstva" in ukrepati proti pandemiji koronavirusa. Premirje naj bi trajalo dva tedna, so dodali.

Predstavnik hutijevskih upornikov Mohamed Abdulsalam je dejal, da so uporniki ZN-u predstavili svojo vizijo, po kateri bi se vojna v Jemnu in njegova blokada končala.

Razmere v Jemnu že dolgo veljajo za najhujšo humanitarno krizo na svetu.

BBC meni, da je razglasitev premirja najpomembnejši korak Savdske Arabije v iskanju izhoda iz drage vojne v Jemnu.

Ena izmed prelomnih točk naj bi bil napad na savdsko ključno naftno infrastrukturo septembra lani, za katerega je Riad okrivil Iran. Savdska kraljevina je takrat začela tajne pogovore z višjimi predstavniki upornikov, da bi zavarovala svoje meje, ustavila raketne napade na svoje ozemlje in poskušala upornike odtegniti od Irana.

A v zadnjih mesecih so uporniki vojaško napredovali, kar je spodbujalo ostrejše elemente med njimi.

BBC poroča, da viri pravijo, da višji poveljniki upornikov zagovarjajo pogajanja o koncu vojne, ob tem pa tudi utrjujejo svoje položaje. Tudi če bi se pogovori pod pokroviteljstvom ZN-a začeli, bi trajalo dolgo, preden bi dosegli politično rešitev, ki jo Jemen potrebuje, še poroča britanski javni medij.