Izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters

V enostranskem dokumentu, ki so ga pozneje objavili v javnosti, so zapisana načela, ki jih je premier Netanjahu izrazil že večkrat, vendar so bila zdaj prvič ponujena kabinetu v potrditev. Netanjahujev urad pravi, da so ta načela splošno sprejeta v javnosti in predstavljajo dobre temelje za povojno upravljanje Gaze.

Netanjahu je v varnostnem kabinetu več kot štiri mesece zavračal razprave, kaj se bo zgodilo "dan po vojni", saj se boji, da bi to lahko povzročilo razkol v njegovi desničarski koaliciji, je poročal izraelski časopis Times of Israel. Nekateri njegovi skrajno desni ministri so se na sestankih zavzemali za ponovno vzpostavitev izraelskih naselbin v Gazi in stalen izraelski nadzor nad tem območjem. Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa je Izrael izvajal še blokado območja, ki jo je po 7. oktobru lani zaostril v obleganje.

Izraelska vojska je v napadu v osrednji Gazi v četrtek ubila najmanj 40, ranila pa več kot 100 Palestincev. Tiskovni urad vlade v Gazi je napad na mesto Deir el Bala označil za "gnusen pokol". Dodali so, da je večina žrtev žensk in otrok, poroča Al Džazira.

Novinar katarske televizije Tarek Abu Azum, ki poroča iz Rafe, je dejal, da so bile stanovanjske stavbe napadene brez predhodnega opozorila.

Hamas je v petek sporočil, da ti napadi "potrjujejo mednarodni skupnosti, da je Izrael odpadniška entiteta, ki ji ni mar za človeške zakone in vrednote".

Do zdaj so izraelske sile v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubile več kot 29.000 ljudi, večinoma otrok in žensk.

"Popolna demilitarizacija Gaze"

Izraelska vojska bo vojno nadaljevala, dokler ne bo dosegla svojih ciljev, ki so uničenje vojaških zmogljivosti in infrastrukture Hamasa in Islamskega džihada, vrnitev talcev ter dolgoročna odstranitev vseh varnostnih groženj z območja Gaze, poroča Times of Israel.

Vojska bi ohranila "neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, da bi preprečila vnovični vzpon terorističnih dejavnosti", piše v dokumentu, ki neomajno delovanje vojske opisuje kot "vmesni ukrep". Prav tako bi Izrael kot vmesni ukrep ohranil t. i. varnostni nadzor nad celotnim območjem zahodno od Jordanije, torej tudi nad Zahodnim bregom. Tudi Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, je pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Netanjahujev načrt opisuje tudi popolno demilitarizacijo Gaze, z izjemo tistega, kar je potrebno za vzdrževanje javnega reda. Netanjahu prav tako ne bi dovolil, da bi Gazo upravljala palestinska avtonomna oblast. Dokument, ki ga je predstavil kabinetu, tako ne omenja palestinske samoupravne oblasti, vendar tudi izrecno ne izključuje njenega sodelovanja pri povojnem upravljanju Gaze. Namesto tega je navedeno, da bodo civilne zadeve vodili "lokalni uradniki", ki imajo "upravne izkušnje" in niso povezani z "državami ali subjekti, ki podpirajo terorizem".

Izrael bo prav tako nadaljeval že začeti projekt vzpostavitve t. i. varovalnega pasu na palestinski strani meje z Gazo, ki bo deloval, "dokler bo obstajala varnostna potreba po njem".
Ta načrt je v neposrednem nasprotju z enim od načel Bidnove administracije za povojno Gazo, ki določa, da se ozemlje območja ne bo zmanjšalo.

Sorodna novica "Palestinci se spopadamo z ogromno grožnjo obstoju kot naroda na svojem ozemlju"

Načrt vključuje tudi ukrepe za preprečevanje tihotapljenja iz Egipta v Gazo, tudi čez mejni prehod Rafa. Zaprtje meje naj bi potekalo s pomočjo ZDA in v sodelovanju z Egiptom, "kolikor bo to mogoče", je zapisano v dokumentu, s čimer potrjuje, da Kairo načrta ne odobrava, saj bi lahko kršil njegovo suverenost. Kairo doslej ni odobraval izraelskih namer, da prevzame nadzor nad koridorjem na meji med Egiptom in Gazo.

Dokument vključuje tudi "načrte za deradikalizacijo v vseh verskih, izobraževalnih in socialnih ustanovah v Gazi", ki bi potekali "ob sodelovanju in pomoči arabskih držav, ki imajo s tem izkušnje". Zdi se, da je ta izjava namenjena zalivskim državam, kot so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, piše Times of Israel, vendar sta obe državi že večkrat jasno povedali, da ne bosta sodelovali pri obnavljanju Gaze, če načrt obnove ne bo vključeval rešitve dveh držav.

Analitiki so izrazili pomisleke proti načrtu Netanjahuja, da bi na upravne položaje imenoval določene nepovezane palestinske voditelje, saj bi zaradi sodelovanja z Izraelom izgubili avtoriteto ali bili celo v nevarnosti za življenje. Dodajajo, da so podoben ukrep izvedle ZDA po napadu na Irak, a neuspešno. Zato si mednarodna skupnost prizadeva, da bi vodenje sčasoma prevzela palestinska samoupravna oblast.

Hamas: Te ideje ne bodo uspele

Palestinsko gibanje Hamas je Netanjahujev načrt že zavrnilo. Kot je na novinarski konferenci v Bejrutu povedal predstavnik gibanja Osama Hamdan, "Netanjahu predstavlja ideje, za katere dobro ve, da ne bodo nikoli uspele," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska. Foto: Reuters
Izraelska vojska. Foto: Reuters

Palestinsko predsedstvo zavrača načrt

Tudi palestinsko predsedstvo je zavrnilo Netanjahujev načrt, češ da nadaljuje izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj in preprečuje ustanovitev palestinske države, je poročala Al Džazira.

"Gaza bo del neodvisne palestinske države s prestolnico v Jeruzalemu, vsi drugi načrti so obsojeni na neuspeh. Izrael ne bo uspešen v svojih poskusih spreminjanja zemljepisne realnosti," je dejal uradni tiskovni predstavnik predsedstva Nabil Abu Rudeineh.

Dodal je, da mora svet končati okupacijo in priznati neodvisno palestinsko državo, če želi, da bo območje varno in stabilno.

Ukinitev UNRWA?

Drugi ključni vidik Netanjahujevega dokumenta je ukinitev UNRWA, agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem. Dokument ponavlja izraelske obtožbe, da je bilo 12 uslužbencev UNRWA vpletenih v napad 7. oktobra, in navaja, da bo Izrael skušal nadomestiti agencijo z "odgovornimi mednarodnimi organizacijami za pomoč".

Vendar Izrael vseeno ne želi takoj ukiniti agencije, je za Times of Israel povedal anonimni izraelski uradnik, saj bi s tem povzročil humanitarno katastrofo, ki bi ustavila Izraelov boj proti Hamasu. "To ne bi bilo v interesu Izraela in njegovih zaveznikov," je še dodal.

Sorodna novica "Da je Zahod Hamas po zmagi na volitvah leta 2006 marginaliziral, je bila zelo huda napaka"

Lazzarini: UNRWA je na robu propada, Izrael ni predstavil dokazov

Vodja UNRWA-ja Philippe Lazzarini je medtem opozoril, da je agencija na robu propada, njeno delovanje pa bo od marca naprej resno ogroženo, saj ji bo začelo primanjkovati sredstev.

"Agencija je na robu propada zaradi ponavljajočih se pozivov Izraela, naj se UNRWA razpusti, in zamrznitve financiranja s strani donatorjev v času, ko se v Gazi spopadajo s humanitarno krizo brez primere," je v pismu Generalni skupščini ZN-a opozoril Lazzarini.

Pojasnil je, da Izrael doslej ni predložil nobenih dokazov o domnevnem sodelovanju uslužbencev UNRWA-ja v napadu Hamas 7. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu je 16 držav začasno zaustavilo financiranje agencije v skupnem znesku 450 milijonov dolarjev. Sredstev bo po njegovi oceni začelo primanjkovati marca, zaradi česar bo delovanje agencije po vsej regiji ogroženo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Bojim se, da smo na robu velike katastrofe z resnimi posledicami za mir, varnost in človekove pravice v regiji," je opozoril.

Cilj izraelskih pozivov k razpustitvi UNRWA-ja je po njegovem mnenju sprememba dolgoletnih političnih parametrov za mir na okupiranem palestinskem ozemlju, ki sta jih določila Generalna skupščina in Varnostni svet ZN-a. "Namen pozivov je tudi odpraviti vlogo UNRWA-ja pri zaščiti pravic palestinskih beguncev in pričevanju o njihovi stiski," je še dodal.

Na začetku tedna so protestniki na ulicah Jeruzalema zahtevali volitve v Izraelu in pozivali vlado, naj stori več za talce. Foto: Reuters
Na začetku tedna so protestniki na ulicah Jeruzalema zahtevali volitve v Izraelu in pozivali vlado, naj stori več za talce. Foto: Reuters

Pospešitev gradenj na Zahodnem bregu

Izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je v četrtek dejal, da bo pospešil načrte za gradnjo naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. Kot je poročal časnik Times of Israel, se bo v ta namen v prihodnjih dneh sestal odbor, pristojen za odobritev gradnje stanovanjskih enot za naseljence.

Odločitev o pospešitvi načrtov za več kot 3000 novih stanovanjskih enot na Zahodnem bregu je bila sprejeta na srečanju finančnega ministra Smotriča s premierjem Netanjahujem in obrambnim ministrom Joavom Galantom.

Finančni minister Bezalel Smotrič je večkrat pozval k širjenju nezakonitih izraelskih naselij in gradnji na območju okupirane Gaze. Foto: Reuters
Finančni minister Bezalel Smotrič je večkrat pozval k širjenju nezakonitih izraelskih naselij in gradnji na območju okupirane Gaze. Foto: Reuters

Smotrič je po poročanju časnika dejal, da je bila odločitev odziv na četrtkovo streljanje na avtocesti blizu Jeruzalema, v bližini naselbine Maale Adumim. V napadu je bil ubit Izraelec, najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, nekateri huje.

Po podatkih izraelskih obveščevalcev so bili trije storilci Palestinci iz Betlehema na Zahodnem bregu, ki so bili v napadu ubiti.

"Naj vsak terorist, ki hoče ubijati Izraelce, ve, da se bomo na napade odzvali s poglabljanjem nadzora nad celotno deželo Izrael," je dejal Smotrič po poročanju časopisa Times of Israel.

Od začetka vojne v Gazi, ki je izbruhnila po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, so se povečale tudi napetosti in konflikti na Zahodnem bregu, ki ga od leta 1967 zaseda Izrael. Po podatkih ministrstva za zdravje v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih 384 Palestincev, bodisi v izraelskih vojaških operacijah, spopadih z izraelskimi varnostnimi silami ali lastnih napadih.

Obnova Gaze le po končani "deradikalizaciji"

Načrt tako predvideva, da bo Izrael dovolil začetek obnove Gaze šele po končani demilitarizaciji območja in začetku procesa "deradikalizacije". "Načrt obnove bodo financirale in vodile države, ki so sprejemljive za Izrael," je zapisano v dokumentu.

Netanjahujev načrt na koncu ponovi načeli, ki sta jih ta teden sprejela vlada in kneset – Izrael odločno zavrača vsakršno mednarodno vpletanje glede trajne rešitve s Palestinci, ki bi jo bilo mogoče doseči le z neposrednimi pogajanji med stranema, in Izrael bo še naprej nasprotoval enostranskemu priznanju palestinske države, ki jo razume kot "nagrado za terorizem".

Slovenija je palestinskim civilistom v Gazi poslala humanitarno pomoč