Sunak in Netanjahu. Foto: Reuters
Sunak in Netanjahu. Foto: Reuters

"Sunak je poudaril pomen ohranjanja demokratičnih vrednot, na katerih temelji odnos med državama, tudi ob predlaganih pravosodnih reformah v Izraelu," je v povzetku srečanja zapisal njegov urad.

Britanski premier je tudi izrazil solidarnost z Izraelom zaradi terorističnih napadov v zadnjih mesecih in se zavzel za zmanjšanje napetosti med Izraelom in Palestino pod izraelsko okupacijo.

Od začetka leta so izraelske okupacijske sile in izraelski naseljenci ubili več kot 80 Palestincev, v palestinskih napadih pa je umrlo 13 Izraelcev in ena Ukrajinka.

Sunak je izrazil solidarnost z Izraelom, ki je letos ubil skoraj 90 Palestincev, na palestinskem ozemlju pa krepi gradnjo nezakonitih naselbin. Foto: EPA
Sunak je izrazil solidarnost z Izraelom, ki je letos ubil skoraj 90 Palestincev, na palestinskem ozemlju pa krepi gradnjo nezakonitih naselbin. Foto: EPA

Voditelja sta razpravljala tudi o njuni zaskrbljenosti glede "destabilizacijskih dejavnosti Irana", iranskem jedrskem programu, vojni v Ukrajini ter poglobitvi strateškega sodelovanja na vojaškem področju in področju gospodarstva.

Skupne novinarske konference ni bilo. Izraelski premier naj bi se v Londonu sešel tudi z britansko notranjo ministrico Suello Braverman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahuja je v Londonu pričakalo več sto protestnikov, med katerimi so številni držali izraelske zastave in plakate, kritične do njegove vlade. Nasprotovali so njegovi pravosodni reformi, katere cilj je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Reformo so številni kritiki označili za grožnjo demokraciji. Tudi izraelski predsednik Jicak Hercog se je jasno izrekel proti njej, saj da je represivna in spodkopava demokratične temelje države.

Netanjahuju medtem sodijo v treh ločenih primerih. Obtožen je korupcije, podkupovanja, goljufije in kršitve zaupanja, ker naj bi sprejemal draga darila in skušal skleniti skrivne dogovore z medijskimi podjetji za bolj pozitivno poročanje.