V Iranu so se ostro odzvali na napovedano napotitev ameriških vojakov v Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
V Iranu so se ostro odzvali na napovedano napotitev ameriških vojakov v Savdsko Arabijo. Foto: Reuters

Po napadih na savdsko naftno infrastrukturo so ZDA oznanile načrt za napotitev dodatnih enot v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Ni še odločeno, koliko vojakov bo šlo, namen pa naj bi bil okrepiti protiletalsko in protiraketno obrambo.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je dejal, da bo napotitev vojske "obrambna po naravi", poroča BBC. Po njegovih besedah so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati zaprosili za pomoč, ameriške sile pa bodo pomagale okrepiti protiletalsko in protiraketno obrambo obeh držav. ZDA bodo ob tem tudi "pospešile dobavo vojaške opreme" tema državama, je dejal Esper.

Načelnik generalštaba ameriške vojske general Joseph Dunford je dejal, da bo napotitev "zmerna" in da ne bo šlo na tisoče vojakov. Tudi Dunford ni pojasnil, kakšne enote bodo poslali. Vač naj bi bilo znano prihodnji teden.

Na novinarsko vprašanje, ali še razmišljajo o vojaškem napadu na Iran, je minister Esper odvrnil, da zdaj niso na tej točki.

Odgovornost prevzeli Hutiji

Odgovornost za napade na naftno infrastrukturo prejšnji teden so prevzeli hutijevski uporniki v Jemnu, na katere koalicija pod vodstvom Savdske Arabije od marca 2015 izvaja silovite napade, a v Riadu in Washingtonu za napad obtožujejo Iran. V Teheranu odgovornost zanikajo.

Ameriški obrambni minister Esper je dejal, da bodo dodatne ameriške enote pomagale pri obrambi pred napadi iz zraka. Foto: Reuters
Ameriški obrambni minister Esper je dejal, da bodo dodatne ameriške enote pomagale pri obrambi pred napadi iz zraka. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek napovedal nove sankcije proti iranski centralni banki, ki jih je označil za "najostrejše, ki so jih ZDA kadar koli uvedle proti kateri tuji državi". Nove sankcije naj bi Iranu še dodatno omejile možnosti financiranja.

Oster odziv Irana

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je dejal, da si Iran ne želi vojne, a da ne bodo oklevali pri obrambi svoje države.

Oglasil se je tudi poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami in zažugal državam, ki bi napadle islamsko republiko, da bo njihovo ozemlje v tem primeru postalo glavno bojišče. Salami se je tako odzval na poročila, da Washington razmišlja tudi o vojaškem odgovoru na napad na savdsko naftno infrastrukturo.