Turški predsednik Erdogan je zajetje Al Bagdadijeve žene oznanil v nastopu pred študenti teologije v Ankari. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan je zajetje Al Bagdadijeve žene oznanil v nastopu pred študenti teologije v Ankari. Foto: Reuters

Erdogan v nastopu pred študenti teologije v Ankari ni povedal, kje in kdaj so zajeli Al Bagdadijevo ženo. Poudaril je, da so ZDA po operaciji, v kateri je umrl Bagdadi, zagnale ogromno komunikacijsko kampanjo. Turčija, ki je zajela njegovo ženo, pa glede tega ni zganjala hrupa. "To danes prvič objavljam," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Turški predstavniki so že v torek sporočili, da so v napadu v sirskem mestu Azaz prijeli eno od Al Bagdadijevih sester, Rasmijo Avad, pa tudi njenega moža, snaho in pet otrok. Tudi Erdogan je danes dejal, da so prijeli "eno sestro in svaka Al Bagdadija".

Al Bagdadi ima sicer več bratov in sester, a po pisanju ameriškega časnika New York Times ni znano, ali so vsi živi.

Al Bagdadi se je 27. oktobra ubil, ko so ga na posestvu na severozahodu Sirije izsledile posebne enote ameriške vojske. Domnevno 48-letni Iračan je džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat.

Ameriški predsednik Donald Trump je Al Bagdadijevo smrt označil za zmago, kritiki pa opozarjajo, da IS kljub temu ostaja pomembna grožnja v Siriji in drugje.

IS je pred dnevi sporočil, da je njihov novi vodja Abu Ibrahim Al Hašemi Al Kurajši, svoje pristaše pa pozval, naj prisežejo zvestobo novemu voditelju.