Razdejanje v Gazi po enem od izraelskih napadov. Foto: Reuters
Razdejanje v Gazi po enem od izraelskih napadov. Foto: Reuters

V izraelskih napadih na območju okupirane Gaze je bilo od torka ubitih 33 Palestincev. Približno polovica jih je bilo civilistov, vključno s sedmimi otroki in štirimi ženskami.

Izraelska vojska medtem trdi, da je napadala samo položaje Islamskega džihada. V njegovih raketnih napadih pa sta bili v Izraelu do sobote ubiti dve osebi, Izraelka in Palestinec, ki je tam delal.

Islamski džihad je na Izrael v zadnjih dneh izstrelil več sto raket, ki so terjale dve smrtni žrtvi. Foto: EPA
Islamski džihad je na Izrael v zadnjih dneh izstrelil več sto raket, ki so terjale dve smrtni žrtvi. Foto: EPA

Po začetku veljave prekinitve ognja, ki sta jo potrdili obe strani ob opozorilu, da bosta ob morebitnih napadih druge strani nanje odgovorili, so nekaj časa še poročali o izstrelitvi nekaj raket z območja Gaze. Poročali so tudi o izraelskem obstreljevanju, noč pa je nato minila mirno.

Razmeroma mirno je tudi danes. Izrael je danes spet odprl mejne prehode z območjem Gaze, prehoda Erez in Kerem Shalom za blago.

Smrtonosno nasilje v preteklih petih dneh je bilo najhujše od avgusta lani. Začelo se je po torkovem napadu izraelskih sil, v katerem so na območju Gaze ubili tri poveljnike Islamskega džihada, ki ga kot terorističnega opredeljujejo Izrael, ZDA in Evropska unija.

Izrael in Islamski džihad sta se zahvalila Egiptu za posredovanje, prekinitev ognja pa so že pozdravile tudi ZDA.

Gaza je tako kot Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem pod izraelsko okupacijo od leta 1967, poleg tega pa je od leta 2007 tudi pod ostro izraelsko-egiptovsko blokado. V Gazi, ki meri zgolj 365 kvadratnih kilometrov, živi več kot dva milijona Palestincev, ki so odrezani od preostanka Palestine. Večina prebivalcev obubožanega območja, ki se ga je zaradi blokade prijel vzdevek "največji zapor na svetu", je beguncev oziroma njihovih potomcev.