Amnesty International opozarja tudi na mučenje v Iranu. Foto: Shutterstock
Amnesty International opozarja tudi na mučenje v Iranu. Foto: Shutterstock

Pri tem organizacija opozarja, da se je drastično povečala uporaba smrtne kazni kot orodja za zatiranje, usmerjenega proti etničnim manjšinam v Iranu.

Po podatkih Amnesty International in centra Abdorrahman Boroumand, iranske organizacije za človekove pravice s sedežem v ZDA, so med usmrčenimi številni pripadniki etničnih manjšin. Oblasti v Iranu so usmrtile najmanj enega Ahvazijca, 14 Kurdov in 13 Balučijev. Usmrtitve so se dogajale po "skrajno nepoštenem sojenju", sta na spletni strani zapisali organizaciji.

Glede na raziskave obeh organizacij se je število usmrtitev v primerjavi s prejšnjim letom močno povečalo. Prav tako navajajo vire, ki poročajo o primerih "grozljivega spolnega nasilja in drugih obtožb o mučenju".

"Iranske oblasti izvajajo usmrtitve v zastrašujočem obsegu," je opozorila izvršna direktorica centra Abdorrahman Boroumand Roya Boroumand.

Diana Eltahawy iz AI-ja pa je opozorila, da so usmrtitve izvajali ob sistematični uporabi mučenja, da bi prišli do spornih priznanj za obsodbo obtožencev "v skrajno nepoštenih sojenjih".

Vse države je pozvala, naj "izvajajo univerzalno jurisdikcijo nad vsemi iranskimi uradniki, ki so utemeljeno osumljeni kazenske odgovornosti za kazniva dejanja po mednarodnem pravu in druge hude kršitve človekovih pravic".

Aktivisti za človekove pravice so že vrsto let zelo kritični do uporabe smrtne kazni v Iranu, češ da se lahko uporablja kot sredstvo represije in po nepoštenih sojenjih.

Uradni podatki o usmrtitvah v Iranu niso znani. Po podatkih AI-ja je bilo v Iranu v prvi polovici leta 2022 usmrčenih najmanj 250 ljudi, predvsem zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Iranske oblasti so prav tako usmrtile štiri ljudi zaradi sodelovanja na protivladnih protestih, ki od sredine septembra lani pretresajo državo, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini.

Sorodna novica "Strategija ustrahovanja iranskih oblasti predvsem pri mladih ljudeh ne deluje več"