Vrh Organizacije islamskega sodelovanja bo v ponedeljek potekal v savdskem obalnem mestu Džeda (Jeddah). Foto: AP
Vrh Organizacije islamskega sodelovanja bo v ponedeljek potekal v savdskem obalnem mestu Džeda (Jeddah). Foto: AP

"Vlada Savdske Arabije je preprečila sodelovanje iranske delegacije na sestanku za preučitev "načrta stoletja" na sedežu Organizacije islamskega sodelovanja," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi. Savdske oblasti naj bi iranskim udeležencem zavrnile izdajo vizumov.

Savdska stran se na navedbe še ni odzvala.

Zunanji ministri islamskih držav bodo v ponedeljek na izrednem zasedanju OIC-ja razpravljali o pred kratkim predstavljenem načrtu ameriškega predsednika Donalda Trumpa za Bližnji vzhod.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Načrt predlaga ustanovitev dveh držav, Izraela in Palestine, vendar je osnovan enostransko na zahtevah Izraela, ki mu omogoča priključitev vseh naselbin na zasedenih ozemljih in nadzor nad celotnim Jeruzalemom.

Palestinci so zavrnili načrt in prekinili vse stike z Izraelom in ZDA, Arabska liga pa je poudarila, da bi načrt lahko vodil v apartheid.

Turčija: Cilj načrta je uzurpiranje palestinskih dežel

Organizacija islamskega sodelovanja ima 57 članic. Med drugimi so svojo udeležbo potrdili predstavniki Pakistana, Malezije in Turčije, ki je ameriški načrt obsodila kot "načrt aneksije, katerega cilj je uzurpiranje palestinskih dežel in uničenje rešitve dveh držav".