Ljudje žalujejo za ubitimi v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA
Ljudje žalujejo za ubitimi v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA

"Zdravstvene in humanitarne razmere v Gazi so nečloveške in se še naprej slabšajo. Gaza je postala območje smrti. Velik del ozemlja je uničen," je na novinarski konferenci povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V kakšnem svetu živimo, če ljudje nimajo dostopa do hrane in vode, če na zdravstvene delavce med opravljanjem njihovega poslanstva padajo bombe, če se morajo bolnišnice zapirati, ker nimajo elektrike in zdravil, ob tem pa so tarča vojaških operacij," je vprašal vodja WHO-ja.

Izraelski parlament proti priznanju palestinske države

Izraelski parlament je odločno podprl deklaracijo, ki nasprotje enostranskemu priznanju palestinske države in vsiljevanju mirovnega sporazuma med Izraelom in Palestinci.

Za deklaracijo je glasovalo 99 od 120 poslank in poslancev, devet pa jih ji je nasprotovalo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da se ne spomni, da bi kateri predlog imel tako široko podporo, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Deklaracija, ki jo je predlagal Netanjahu, sicer prav tako zavrača vsakršen trajen mirovni sporazum s Palestinci, ki bi ga vsilila mednarodna skupnost. "Sporazum, v kolikor bo dosežen, bo uresničen le z neposrednimi pogajanji med obema stranema, brez predpogojev," še piše v deklaraciji.

Nadaljujejo se tudi opozorila o lakoti, ki grozi večjemu delu prebivalstva Gaze. "Huda podhranjenost se je od začetka vojne močno povečala. Z manj kot enega odstotka je na nekaterih območjih v Gazi narasla na več kot 15 odstotkov, zaradi česar je ogroženih še več življenj," je povedal Ghebreyesus.

"Potrebujemo takojšnjo prekinitev ognja, osvoboditev talcev in neomejen dostop humanitarne pomoči. Človečnost mora prevladati," je dejal Ghebreyesus.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem sporočilo, da je bilo od začetka izraelske ofenzive v Gazi ubitih najmanj 29.313 ljudi, večinoma otrok in žensk, še najmanj 69.333 je ranjenih. Samo v zadnjem dnevu je bilo znova ubitih več kot 100 ljudi.

Netanjahu: Izrael želi osvoboditi talce, vendar ne za vsako ceno

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in finančni minister Bezalel Smotrič sta v torek sporočila, da Izrael želi osvoboditi talce, ki so še vedno v Gazi, vendar ne za vsako ceno.

Smotrič je za radio Kan dejal, da je vrnitev 134 talcev "zelo pomembna", vendar jih ni mogoče prepeljati na varno za vsako ceno. Osvoboditi jih je mogoče le s povečanjem vojaškega pritiska na Gazo in porazom Hamasa, je dodal.

Zaradi njegovih pripomb sta ga okarala vodja opozicije Jair Lapid in minister Beni Ganc, razburil je tudi nekatere družine talcev, ki skušajo prisiliti vlado, da bi sklenila dogovor.

Kmalu po radijskem intervjuju je Smotričevo stališče ponovil tudi urad predsednika vlade.

"Iz domovine in tujine se na Izrael izvaja velik pritisk, da bi ustavil vojno, preden dosežemo vse cilje, vključno s pozivi za izpustitev talcev za vsako ceno," je dejal Netanjahu. "Tega ne nameravamo storiti, vsekakor pa ne bomo privolili v pogoje Hamasa, ki bi pomenili poraz države Izrael."

"Zavezani smo k nadaljevanju vojne, dokler ne dosežemo vseh njenih ciljev: uničiti Hamas, osvoboditi vse talce in zagotoviti, da Gaza nikoli več ne bo predstavljala grožnje Izraelu," je sporočil Netanjahu v izjavi, objavljeni na spletni strani njegovega urada.

Finančni minister Bezalel Smotrič in premier Benjamin Netanjahu na sestanku kabineta vlade. Foto: EPA
Finančni minister Bezalel Smotrič in premier Benjamin Netanjahu na sestanku kabineta vlade. Foto: EPA

Na kritike se je znova odzval tudi Smotrič. "Napadajte me, kolikor hočete, vendar ne bom nehal govoriti resnice: zmagati moramo in uničiti Hamas, šele potem bomo z božjo pomočjo lahko tudi ugrabljene vrnili njihovim družinam in iz ujetništva osvobodili celotno državo," je zapisal v objavi na družbenem omrežju X.

Izrael je doslej zavrnil vse Hamasove predloge za izpustitev talcev. ZDA nameravajo v regijo poslati svojega odposlanca za Bližnji vzhod, da bi nadaljevali pogovore med ZDA, Izraelom, Egiptom in Katarjem ter dosegli prekinitev ognja in izpustitev talcev.

Izraelska vojska v Dženinu ubila tri ljudi

Izraelska vojska je medtem ponoči izvedla več racij na zasedenem Zahodnem bregu. V Dženinu je po lastnih navedbah ubila tri Palestince, med racijami na Zahodnem bregu pa je aretirala 40 ljudi, zasegla naj bi večjo količino orožja.

"V protiteroristični operaciji v mestu Dženin so vojaki prijeli 14 osumljencev in ubili tri teroriste. Prav tako so zasegli orožje in odkrili več eksplozivnih naprav," je sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so palestinski borci streljali na izraelske vojake, med racijami pa so posredovale tudi izraelske zračne sile.

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Vafa, so izraelske sile v Dženinu obkolile dve hiši in sprožile spopade, med katerimi so bili ranjeni trije ljudje. Palestinsko ministrstvo za zdravje pa je doslej potrdilo eno smrtno žrtev v izraelski raciji v Dženinu.

Izrael je sicer racije med drugim izvedel tudi v Nablusu in Ramali. V vasi Abu Dis pa naj bi izraelska policija aretirala domnevnega preprodajalca orožja.

Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih najmanj 400 Palestincev, še okoli 7100 pa so jih izraelske okupacijske sile aretirale.

Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gaza so pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Posledice izraelske racije v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu. Izraelska vojska med racijami redno načrtno uničuje civilno infrastrukturo, recimo ceste. Foto: Reuters
Posledice izraelske racije v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu. Izraelska vojska med racijami redno načrtno uničuje civilno infrastrukturo, recimo ceste. Foto: Reuters

Izrael napadel Libanon in Sirijo, več žrtev

Izraelska vojska je izvedla napade tudi na sosednja Libanon in Sirijo. V napadu na kraj Madžal Zoun na jugu Libanona je bila ubita ženska, njena hči pa je bila huje ranjena, poročajo libanonski mediji. Anonimni vir iz tamkajšnje bolnišnice je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bilo v izraelskem napadu ubito še eno mlajše dekle.

Izraelska vojska trdi, da so bili tarča napada poveljniški centri libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Civilnodružbene skupine vlado pozvale h gospodarskim ukrepom proti Izraelu

Hezbolah je medtem sporočil, da je danes izvedel več napadov na Izrael. Eden od njih je bil usmerjen na naselje Avivim, kjer naj bi zadeli dve stavbi, v katerih naj bi bili nameščeni izraelski vojaki.

Od napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na izraelsko-libanonski meji, kjer skoraj vsakodnevno poteka izmenjava ognja med izraelskimi silami in Hezbolahom.

V izraelskih napadih na Libanon je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih najmanj 271 ljudi, tako pripadnikov Hezbolaha kot civilistov. V Izraelu pa je bilo po podatkih vojske v napadih Hezbolaha ubitih 10 vojakov in šest civilistov. Zaradi napadov je v obeh državah svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi.

Izraelska vojska je z raketami napadla tudi stanovanjsko sosesko Kafr Sousa v sirskem glavnem mestu Damask. Gre za elitno sosesko, kjer je velik kompleks, ki ga uporabljajo varnostne službe, nedaleč od stavbe, ki je bila tarča napada, pa je iranski kulturni center.

V napadu sta bili ubiti najmanj dve osebi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, nevladna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ima obsežno mrežo virov v od vojne razdejani Siriji.

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je Izrael izvedel več sto zračnih napadov v Siriji, večinoma na položaje oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, pa tudi sirsko vojsko.

Izraelska vojska ne preneha napadati Gaze