Pomoč iz zraka Gazi nekatere države že pošiljajo. Foto: Reuters
Pomoč iz zraka Gazi nekatere države že pošiljajo. Foto: Reuters

"Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je napovedal. "Skupaj s prijatelji iz Jordanije in drugimi bomo zagotovili pomoč iz zraka in si prizadevali odpreti nove poti v Gazo, vključno z možnostjo pomorskega koridorja za dostavo velikih količin humanitarne pomoči," je dejal Biden, ki je sprva Gazo zamešal z Ukrajino, a se pozneje v izjavi popravil.

Biden je pomoč iz zraka napovedal med pogovori z italijansko premierko Giorgio Meloni. Foto: Reuters
Biden je pomoč iz zraka napovedal med pogovori z italijansko premierko Giorgio Meloni. Foto: Reuters

"Pomoč, ki prihaja v Gazo, ni niti približno zadostna. Na kocki so nedolžna življenja in življenja otrok," je dodal predsednik ZDA. Jordanija že dostavlja pomoč v Gazo iz zraka, pred kratkim pa so se ji pri tem pridružili še Francija, Združeni arabski emirati in Egipt.

"Nobenih izgovorov ne more biti"

"Vztrajali bomo, da Izrael omogoči vstop večjega števila tovornjakov s pomočjo v Gazo in odpre več poti. Nobenih izgovorov ne more biti, ker je dejstvo, da v Gazo ne prihaja niti približno dovolj pomoči. Morali bi dobivati več sto tovornjakov, ne le nekaj. In tega ne bom mirno opazoval. Trudimo se, da bi se Izrael in Hamas dogovorila glede vrnitve talcev in takojšnjega premirja v Gazi za najmanj šest tednov," je dejal Biden.

Kot piše CNN, se ameriška vojska pripravlja, da bo humanitarno pomoč Palestincem v Gazi iz zraka začela dostavljati v prihodnjih dneh. Ta pa bo še vedno nezadostna, pravzaprav kaplja v morje, saj Palestinci trpijo hudo pomanjkanje hrane, vode, medicinskih pripomočkov in drugih osnovnih stvari.

Sorodna novica Vse več pozivov k preiskavi napada na Palestince, ki so čakali na hrano in pomoč

Tudi pogovori o pomorskem koridorju

ZDA že nekaj časa pozivajo Izrael, naj odpre več mejnih prehodov na severu Gaze, a vlada Benjamina Netanjahuja te pozive vztrajno zavrača. Tudi na jugu Gaze pomoč prihaja le počasi, prejšnji teden je v enklavo vstopilo le 85 tovornjakov s humanitarnimi potrebščinami.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Kirby je dostavo pomoči iz zraka označil za "dopolnilo in ne nadomestilo za premikanje stvari po kopnem". Potrdil je tudi, da potekajo pogovori z Izraelom in drugimi državami o morebitnem pomorskem koridorju za humanitarno pomoč v Gazo, a bo treba predtem po njegovih besedah rešiti še več "logističnih izzivov".