Predsednik ZDA Trump je napade na cilje v Siriji pohvalil in jih označil za popolne. Foto: EPA
Predsednik ZDA Trump je napade na cilje v Siriji pohvalil in jih označil za popolne. Foto: EPA
Damask
Napadeni so bili cilji v Damasku in v bližini Homsa. Foto: Reuters
Damask
Iz Damaska so poročali o eksplozijah. Foto: Reuters
Napad ZDA v SIriji
Sirija trdi, da je prestregla več ameriških izstrelkov. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je napad napovedal v nenapovedanem govoru. Foto: Reuters
Napad na Sirijo
Francija je uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, ki so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči poletela proti Siriji. Foto: Reuters
OPCW
Napadi so se zgodili na dan, ko so v Sirijo prišli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki naj bi šele začeli s preiskavo, ali je bilo v Dumi uporabljeno kemično orožje, katero in kdo je za to odgovoren. Zahod je napade izvedel še pred samim začetkom preiskave. Foto: EPA
ZDA, Velika Britanija in Francija končale raketni napad v Siriji
Zahodne sile izvedle napade v Siriji

Ameriški general Joseph Dunford je po poročanju BBC-ja na tiskovni konferenci povedal, da so bili cilji napada trije: znanstvenoraziskovalni objekt v Damasku, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa, skladišče opreme za uporabo kemičnega orožja, prav tako v bližini Homsa. "Popolno izveden sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" je Trump zapisal na Twitterju.

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo Trumpove besede in sočasno sporočilo, da "v Siriji ne iščejo konflikta". Napadi bodo sirski program proizvodnje kemičnega orožja premaknili nekaj let nazaj, so še sporočili iz Pentagona.

Sirska televizija poroča, da so sirske sile prestregle več kot ducat izstrelkov in da je poškodovan le objekt v Damasku. Škodo v raziskovalnem centru v Damasku je potrdila tudi sirska državna tiskovna agencija Sana, ki je še poročala, da sta poslopje za urjenje vojakov in laboratorij v bližini glavnega mesta uničena. Ranjeni naj bi bili trije civilisti.

Ruski general Sergej Rudskoj je medtem dejal, da glede na prve podatke napadi niso terjali smrtnih žrtev niti med civilisti niti med vojaki.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so bile izstreljene 103 rakete in da jih je sirska zračna obramba prestregla 71. Nobena od raket ni padla v bližino ruskih oporišč v Siriji v Tartusu in Hmeimimu, so še sporočili v Moskvi, kjer so zatrdili, da se ruski protiletalski sistem v Siriji ni sprožil. ZDA so napad na vladne cilje v Siriji izvedle že lani, ko so izstrelile 59 raket.

Ruski veleposlanik v Združenih državah Amerike Anatolij Antonov je že dejal, da napadi na Sirijo, katere zaveznica je Rusija, "ne bodo minili brez posledic". Sirija je napade označila za kršitev mednarodnega prava in sporočila, da so v pričakovanju napadov, na katere jih je po poročanju Reutersa opozorila Rusija, svoja vojaška oporišča evakuirali.

Reuters navaja poveljnika provladne milice, ki je dejal, da so bili napadeni tudi drugi cilji blizu Damaska. Tarče naj bi bile tako vojaško oporišče v pokrajini Dimas, skladišče orožja v vzhodnem Kalamunu, območje Kisvah, kjer naj bi Iran gradil svoje oporišče in lokacija na območju Kasjuna ter raziskovalni center v Kasjafu proti severu. Ta poročila so sicer nepotrjena, poroča BBC.

Sirski državni mediji so napade označili za očitno kršitev mednarodnega prava. "Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanija in zagrešile agresijo nad Sirijo," je po poročanju STA za agencijo Sana dejal neimenovani vojaški vir.

OPCW bo začel s preverjanjem kemičnega napada
Napadi zahodnih držav, ki jih upravičujejo z Asadovo domnevno uporabo kemičnega orožja, so se zgodili ravno na dan, ko naj bi strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) šele začeli preiskavo v Dumi. Desetčlanska delegacija naj bi na terenu zbrala vzorce ter opravila pogovore z žrtvami napada.

Kot je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal strokovnjak OPCW-ja, Nemec Ralf Trapp, naj bi preiskava najverjetneje trajala več dni, nato pa bodo za analizo zbranih vzorcev potrebovali še okoli dva tedna.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij WHO-ja v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Ni še znano, kdo je odgovoren
Delegacija OPCW-ja naj bi ugotovila, katera snov je bila sploh uporabljena v napadu. Na podlagi njenega poročila bodo najverjetneje lahko tudi določili, kdo je odgovoren za napad. Sirska vlada odgovornost za ta napad zavrača, Moskva pa je opozarjala, da je bila uporaba kemičnega orožja izmišljena.

Misija OPCW-ja v Dumi bo sicer prva pot strokovnjakov te organizacije iz Damaska po letu 2014, ko je bil njihov konvoj napaden v zasedi. Rusija je delegaciji na tokratni misiji obljubila varnost.

Ruske sile niso bile tarče ameriškega napada
Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da napadi niso imeli za tarče ruskih pomorskih in letalskih oporišč v Siriji. "Niti ena od raket, ki so jih izstrelile ZDA in zaveznici, ni vstopila v območje nadzora ruskih letalskih sil," je ministrstvo sporočilo v izjavi za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, ki jo povzema BBC.

Sodelujejo tudi Britanci in Francozi
Britansko vpletenost v napade je potrdila britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da "alternative uporabi sile ni bilo". Dodala je, da cilj napadov ni "menjava režima v Siriji". Britanska premierka je še povedala, da ima London "veliko količino informacij, vključno z obveščevalnimi podatki", ki kažejo na odgovornost sirskega režima za domnevni kemični napad.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so štiri britanska vojaška letala tornado poletela iz oporišča Akrotiri na Cipru in izvedla napad na vojaško oporišče 24 kilometrov zahodno od Homsa. Pojasnili so, da gre za nekdanje vojaško oporišče, v kateri je imel režim po njihovih ocenah shranjene sestavine za kemično orožje. Prve ocene napada kažejo, da je bil ta uspešen, so še zapisali.

"Tokrat sem prvič kot premierka morala sprejeti odločitev, da naše oborožene sile napotim v boj, in to je odločitev, ki je nisem sprejela zlahka," je dejala Theresa May. "Tako sem se odločila, ker menim, da je to dejanje v nacionalnem interesu Velike Britanije," je dodala.

Francija naj bi predhodno obvestila Rusijo
Sodelovanje francoskih sil je potrdil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da je bila z napadom s kemičnim orožjem v Dumi meja prekoračena. Francija je v napadih na Sirijo uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, ki so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči poletela proti Siriji, je pojasnila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Ker si ne želijo nikakršne konfrontacije, so o napadih tudi predhodno obvestili Rusijo, je dejala.

Macron je sicer pred napadom dejal, da ima Francija "dokaze", da je bil v Dumi izveden napad s kemičnim orožjem in da je zanj odgovoren Al Asad, pri čemer dokazov ni predstavil. Mednarodna preiskava o tem, katero kemično orožje naj bi bilo v Dumi uporabljeno in kdo je odgovoren, se sicer ni niti začela. "Kdo je to naredil in zakaj, je veliko vprašanje, uporabljeno kemično orožje je bil klor, ki je industrijski plin, dostop do njega pa ima kdor koli. Dokazati nesporno krivdo eni ali drugi strani je nemogoče," je za MMC opozoril obramboslovec Klemen Grošelj.

Ameriški obrambni minister James Mattis je dejal, da poročil o žrtvah na ameriški strani za zdaj ni, in dodal, da je napad "edina priložnost", kar je v nasprotju s Trumpovo napovedjo, da so ZDA pripravljene napade nadaljevati, dokler Asadov režim ne neha uporabljati kemičnega orožja.

Trump napade napovedal v nagovoru ljudstva
Ameriški predsednik Donald Trump je oznanil ukaz za napade v nenapovedanem nagovoru ameriškega ljudstva in dejal, da je vojski ukazal natančne napade na kemične zmogljivosti režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije, piše STA.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Al Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja tega groznega režima," je v govoru dejal Trump.

Zadnji "zloben in odvraten" napad s kemičnim orožjem v Dumi je Trump označil za dejanje "pošasti". Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA.

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Hkrati je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo t. i. Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle proizvesti trajnega miru. Usoda regije je v rokah njenih prebivalcev, je dodal.

Trump je Rusijo in Iran posvaril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. "Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev," je dejal Trump.

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč, da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. "Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede," je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej "temni poti" ali pa se bo pridružila "civiliziranim državam".

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.

Sirska vojska: V Dumi ni več upornikov
Sirska vojska je v soboto popoldne oznanila, da v pokrajini Vzhodna Guta ni več upornikov, saj so zadnji med njimi zapustili Dumo in se odpravili na sever države. "Vsi teroristi so zapustili mesto Duma, njihovo zadnjo utrdbo v Vzhodni Guti," so zapisali v izjavi.

ZDA, Velika Britanija in Francija končale raketni napad v Siriji
Zahodne sile izvedle napade v Siriji