Duda je presenetljivo osvojil največ glasov v 1. krogu predsedniških volitev. Kdo bo novi poljski predsednik, bo znano 24. maja. Foto: EPA
Duda je presenetljivo osvojil največ glasov v 1. krogu predsedniških volitev. Kdo bo novi poljski predsednik, bo znano 24. maja. Foto: EPA
Nasmešek Komorowskega po objavi prvih vzporednih izidov je bil bolj kisel, saj je pričakoval zmago. Foto: EPA

Duda je prejel 34,8 odstotka glasov, Komorowski, ki so mu javnomnenjske raziskave ves čas napovedovale okoli 40 odstotkov glasov, pa 32,2 odstotka. Na tretjem mestu je po podatkih vzporednih volitev glasbenik Pawel Kukiz, ki je prejel 20,3 odstotka. Ker nihče izmed kandidatov ni zbral potrebnih 50 odstotkov glasov, bodo Poljaki znova odšli na volišča 24. maja. Takrat bo jasno, ali bo 62-letni Komorowski osvojil svoj drugi mandat ali pa bo predsednik postal 42-letni Duda.

Volivci so na tokratnih volitvah izbirali med 11 predsedniškimi kandidati, volišča pa so se zaprla ob 21. uri po krajevnem času. Prvi uradni izidi bodo znani šele v ponedeljek.

Javnomnenjske raziskave so sicer ves čas napovedovale zmago 62-letnemu Komorowskemu, ki so mu nekateri očitali, da ni karizmatičen, njegova predvolilna kampanja pa da je bila dolgočasna. Kot kažejo prvi izidi, so ga volivci zato kaznovali, saj so več glasov namenili njegovemu tekmecu 42-letnemu Andrzeju Dudi, kandidatu opozicijske Stranke za pravičnost in razvoj. Duda je poslanec v Evropskem parlamentu in znan po tem, da Komorowskemu ni hotel predati predsedniške funkcije, potem ko je v letalski nesreči umrl tedanji predsednik Lech Kaczynski, dokler ne vidi uradnih dokumentov, ki bodo smrt Kaczynskega potrdili.

Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, naj bi bile predsedniške volitve predvsem pokazatelj za oktobrske parlamentarne volitve, vodilna desnosredinska Državljanska platforma bo, kot kaže, imela najresnejšega tekmeca pri konservativni stranki Zakon in pravičnost.