Jyrki Katainen (desno) bo po uspehu svoje Stranke nacionalne koalicije po vsej verjetnosti sestavil novo finsko vlado. Foto: EPA
Jyrki Katainen (desno) bo po uspehu svoje Stranke nacionalne koalicije po vsej verjetnosti sestavil novo finsko vlado. Foto: EPA
Timo Soini
Predsednik stranke Pravi Finci slavi po nepredstavljivem uspehu na volitvah. "Gre za zgodovinske volitve," je prepričan politični analitik Ilkka Ruostetsaari. Foto: EPA
Kaj prinašajo Pravi Finci?

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je slavila konservativna Stranka nacionalne koalicije, ki si je z 20,4 odstotka prejetih glasov v 200-članskem parlamentu zagotovila 44 sedežev. Predsednik stranke in dosedanji finančni minister Jyrki Katainen bo tako vodil koalicijska pogajanja, še danes pa naj bi se sešel z voditelji drugih strank.

Drugo mesto so zasedli Socialni demokrati, ki so dobili 19,1 odstotka glasov in bodo tako v parlamentu dobili 41 sedežev. Največja poraženka volitev je Sredinska stranka, ki je zgubila 16 sedežev v parlamentu in jih bo tako v novem sklicu imela le 35. Njena predsednica in dosedanja predsednica vlade Mari Kiviniemi je že dejala, da bo stranka odslej del opozicije.

Bodo Pravi Finci prvič v vladi?
Največji uspeh na volitvah je dosegla stranka Pravi Finci. Medtem ko je leta 2007 osvojila le 4,1 odstotka glasov, bo zdaj zasedla kar 39 poslanskih sedežev. Predsednik stranke Timo Soini, ki zavrača oznake skrajno desna in zatrjuje, da niso nobeni skrajneži, je sporočil, da je pripravljen sodelovati v pogajanjih za sestavo nove vlade.

Končni volilni izidi naj bi bili znani v sredo zvečer, a bistvenih sprememb ne gre več pričakovati, saj je volilna komisija že preštela veliko večino glasov. Analitiki na Finskem so tako prepričani, da naj bi skušal Katainen oblikovati vlado, ki bo vključevala tako Prave Fince kot Socialne demokrate, res pa je, da bo nova finska vlada Evropski uniji povzročila sive lase in težave glede sredstev za pomoč prezadolženim članicam evroskupine.

Vprašljivo je soglasje Finske pri pomoči Portugalski
Po volitvah se namreč vrstijo ugibanja o usodi sodelovanja Finske pri pomoči državam, ki jih je kriza najbolj prizadela, saj so Pravi Finci v volilni kampanji tovrstni pomoči nasprotovali. Predsednik Soini je tako že napovedal, da njegova stranka pričakuje nove pogovore o sodelovanju države pri svežnju za finančno stabilnost v območju evra, ki vključuje tudi pomoč Portugalski. Povedal je, da ni pravično, da bi Finska plačevala za napake drugih, in dodal, da so bili doslej preveč popustljivi do Evrope.

Sodelovanje Finske pri zagotavljanju pomoči državam v območju evra v težavah je tako za zdaj postavljeno pod vprašaj, saj so načrt reševanja Portugalske, Irske in Grčije kritizirali tudi socialni demokrati.

Ker lahko, v nasprotju z drugimi državami članicami evroobmočja, finski parlament glasuje o zahtevah Evropske unije glede sredstev za pomoč tem državam, bi morebitno nasprotovanje nove finske vlade nadaljnjim svežnjem pomoči državam članicam evrskega območja teoretično lahko preprečilo Evropski uniji, da odobri nova posojila, saj se morajo s tem strinjati vse države članice območja s skupno valuto.

Prihodnji premier miri strasti
Jyrki Katainen je ob slavju zaradi zmage na volitvah skušal ublažiti paniko in utišati govorice. "Finska je vedno odgovorno reševala težave, nikoli jih ni povzročala. Gre za skupen evropski namen. Po volitvah bomo največje stranke začele iskati skupno stališče," je povedal Katainen.

Kaj prinašajo Pravi Finci?