Soini pričakuje povabilo na pogovore o vladi. Foto: EPA
Soini pričakuje povabilo na pogovore o vladi. Foto: EPA
Mari Kiviniemi
Premierka Kiviniemi se bo morala posloviti od premierskega stolčka. Foto: EPA

Po skoraj treh četrtinah preštetih glasov sta manjša koalicijska konservativna stranka Narodna koalicija in nacionalistična stranka Pravi Finci osvojili skoraj enako število glasov, ki se giblje pri 19 odstotkih.

Približno enak odstotek glasov je osvojila tudi glavna opozicijska socialdemokratska stranka. Četrto mesto se obeta do zdaj največji koalicijski Sredinski stranki premierke Mari Kiviniemi, ki se bo morala posloviti od položaja.

Velik preboj desničarske stranke so napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete, zaradi česar je volitve v tej državi tokrat spremljala vsa Evropska unija.

Stranka Pravi Finci s karizmatičnim voditeljem Timom Soinijem je bila s šestimi poslanci trenutno najmanjša parlamentarna stranka, zdaj pa je skoraj za petkrat povečala svoj volilni izid, potem ko je na volitvah leta 2007 osvojila štiri odstotke glasov.

Soini je dejal, da pričakuje povabilo na pogovore o oblikovanju nove vlade, za katero med poznavalci velja prepričanje, da jo bodo sestavljale druge tri največje stranke.

Minister iz vrst Narodne koalicije Jan Vapaavuori skušal pomiriti strahove pred morebitno protievropsko nastrojeno vlado in napovedal, da bodo morali Pravi Finci omiliti svojo retoriko, če se bodo hoteli pridružiti vladni koaliciji. Dodal je, da imajo več možnosti za sodelovanje socialdemokrati, ki so kritični do evropske pomoči Portugalski, vendar podpirajo Evropsko unijo.

Pomoč Portugalski pod vprašajem
V volilni kampanji sta bili osrednji temi evropska politika in še posebej finančna pomoč državam Unije, ki jih je kriza najbolj prizadela, Pravi Finci pa so s populistično socialno-ekonomsko politiko in nasprotovanjem EU-ju ter priseljevanju pritegnili veliko pozornost in naklonjenost Fincev.

Ker finska ureditev, v nasprotju z drugimi državami v evrskem območju, predvideva, da mora biti pomoč kateri koli državi sprejeta z večinsko podporo v parlamentu, bi uspeh Pravih Fincev na volitvah lahko zapletel in oviral tudi obljubljeno pomoč zadnji evropski "bolnici" Portugalski.

Po objavi prvih izidov je Soini napovedal, da sveženj pomoči Portugalski ne bo preživel, potem ko je njegova stranka dosegla izjemen uspeh