Smrtonosni vročinski valovi naj bi ogrožali predvsem Indijo, Pakistan in Bangladeš. Foto: EPA
Smrtonosni vročinski valovi naj bi ogrožali predvsem Indijo, Pakistan in Bangladeš. Foto: EPA
Vročina
Jug Azije morda čaka za človeka neprimerna vročina. Foto: EPA

Črnogledi scenarij naj bi se zgodil v primeru, če svet ne bo naredil ničesar v boju proti globalnemu segrevanju, opozarjajo raziskovalci. Francoska tiskovna agencija AFP navaja raziskavo, ki so jo objavili v reviji Science Advances. Opozarja pred vročinskimi valovi, ko bodo temperature ozračja in vlažnost presegle vrednosti, ki jih ljudje lahko preživijo brez zaščite. Ta meja je zdaj okoli 35 stopinj Celzija.

Raziskovalci so svoje ugotovitve preverjali na dveh podnebnih modelih. Prvi je t. i. scenarij običajnega ravnanja, drugi pa upošteva omejitev dviga temperature pod dvema stopinjama Celzija, k čemur se je s pariškim sporazumom iz leta 2015 obvezalo več kot 190 držav.

Posebej ogroženi Indija, Pakistan, Bangladeš
V skladu s prvim modelom naj bi temperature ozračja do konca stoletja v večini južne Azije dosegle mejo, ki je še primerna za življenje, na posameznih območjih pa bi to mejo celo presegle. Okoli 30 odstotkov tamkajšnjih prebivalcev bo tako izpostavljenih škodljivim temperaturam. Smrtonosni vročinski valovi naj bi ogrožali predvsem gosto naseljeno Indijo, Pakistan in Bangladeš.

Velike dele Indije in Pakistana je že leta 2015 dosegel peti najbolj smrtonosen vročinski val v sodobni zgodovini, zaradi katerega je umrlo okoli 3.500 ljudi.

Po optimističnem scenariju ogroženih precej manj ljudi
V primeru drugega scenarija, ko naj bi v prihodnjih desetletjih uresničili ukrepe za omejitev segrevanja ozračja, bi bila ekstremni vročini ozračja izpostavljena samo dva odstotka populacije. Temperature bi sicer dosegle nevarno stopnjo, več kot 31 stopinj Celzija, ne bi pa dosegle usodne meje.

Z ukrepi se je mogoče "izogniti tem hudim napovedim. Ne gre za nekaj, čemur se ne bi mogli izogniti", je opozoril vodilni avtor raziskave, profesor okoljskega inženiringa na znanem ameriškem Massachusetts Institute of Technology Elfatih Eltahirhe.