V Neaplju deluje krajevna mafija, imenovana Camorra, ki je odgovorna za številne umore. Foto: EPA
V Neaplju deluje krajevna mafija, imenovana Camorra, ki je odgovorna za številne umore. Foto: EPA
Policisti na mestnih ulicah
Oblasti se bojijo, da bo nasilje prestrašilo turiste, ki v velikem številu obiskujejo to največje mesto na jugu Italije. Foto: EPA

V zadnjih treh dneh so bili ubiti štirje ljudje, zadnje tedne pa se je zgodilo tudi več oboroženih ropov. Vlada Romana Prodija ne izključuje napotitve vojske in bo odločitev o tem sprejela v desetih dneh. Veliko jih opozarja, da to ne bo rešilo težav, saj je vojska tu že bila, a to ni pomagalo veliko.

Tretje največje italijansko mesto je zaradi zgodovine, arhitekture in bližine vulkana Vezuv priljubljeno med turisti, ki so pogosta tarča kriminalcev. Mestu dajejo slab sloves krajevna različica sicilijanske mafije in številne ulične tatvine. Velika težava za domačine je visoka stopnja brezposelnosti, ki znaša več kot 24 odstotkov, med mlajšimi od 30 leta pa kar okoli 60 odstotkov.

Letos je bilo v Neaplju ubitih 72 ljudi, od tega naj bi bilo 50 umorov povezanih prav z mafijo. Policija je že sprožila opreacijo proti kriminalcem in aretirala nekaj članov mafije, ki naj bi bili odgovorni za zadnje nasilje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V mestu in njegovi okolici po mnenju oblasti deluje 4.000 članov kriminalnih sindikatov. Njihov tarča so krajevni poslovneži, od katerih za zaščito mafija letno pobere 30 milijard evrov. Trgovine v središču mesta so prisiljene, da vsak mesec mafiji odštejejo od 500 do 1.000 evrov, trgosvka središča pa kar 3.000.

Nasilju ni videti konca
Kljub veliki stopnji kriminala je nasilje v zadnjih tednih preseglo vse meje. V ponedeljek je bil v središču mesta ubit moški, ki naj bi bil povezan z mafijo, s katero pa nista imela nobenih povezav dva izmed treh ubitih ob koncu tedna. Tako je neki šestnajstletnik zaradi spora glede dekleta do smrti zabodel dve leti starejšega fanta. Da nekateri prebivalci zakon jemljejo v svoje roke, dokazuje primer, ko je prodajalec v trafiki sam ustrelil roparja. Nekega kanadskega turista je prejšnji mesec na osrednjem trgu ubila krogla.