Mugabeja so pokopali v njegovi domači vasi. Foto: AP
Mugabeja so pokopali v njegovi domači vasi. Foto: AP

Maja je plemenski poglavar iz Mugabejevega ruralnega območja Zvimba ukazal, da njegove posmrtne ostanke pokopljejo v grobnici junakov, kjer je običajno pokopana vladajoča elita in nekdanji borci zimbabvejske vojne za neodvisnost iz 70. let.

Mugabejevi trije otroci so odločitvi nasprotovali in jo izpodbijali na sodišču v Chinhoyu. Njihov odvetnik Fungai Chimwamurombe je dejal, da je sodnica Ruth Moyo primer ovrgla in razsodila, da Mugabejevi otroci nimajo pravice do pritožbe na poglavarjevo odločitev.

Foto: AP
Foto: AP

"Gre za odločitev, s katero se ne strinjamo. Posvetoval se bom se s svojimi strankami in sem prepričan, da imajo pravico do pritožbe na višjem sodišču," je povedal za Reuters.

Razdelil narod

Mugabe, ki je leta 1980 ob zimbabvejski neodvisnosti veljal za obetavnega voditelja, je državi vladal kar 37 let in s tem razdelil Zimbabvejce na podpornike, ki so ga slavili kot šampiona temnopoltega opolnomočenja, in nasprotnike, ki so ga kritizirali kot avtoritarnega voditelja, ki mu je uspelo sesuti nekoč uspešno gospodarstvo.

Njegova vladavina se je končala z vojaškim udarom in odstavitvijo leta 2017.

Mugabejevi svojci pokopu v grobnici junakov nasprotujejo, češ da je dolgoletni predsednik pred svojo smrtjo leta 2019 izražal strah, da bodo tisti, ki so ga strmoglavili, skušali izvesti tradicionalni pogreb z deli njegovega telesa.