Dačić je povedal svoje - zdaj sta na vrsti SNS in njen predsednik Aleksandar Vučić. Foto:
Dačić je povedal svoje - zdaj sta na vrsti SNS in njen predsednik Aleksandar Vučić. Foto:

Srbski premier Ivica Dačić je ocenil, da je bolje, če vlada nadaljuje delo brez URS-ja in njegovega vodje Mladjana Dinkića, ki je vodil finančno in gospodarsko ministrstvo.

Največji vladni stranki, socialistična in napredna stranka, sta se že prej dogovorili o rekonstrukciji vlade, v kateri je hotel Dinkić prevzeti resor za investicije in postati minister za pomet, telekomunikacije in informacijsko družbo.

Poleg tega je vodja URS-ja hotel voditi tudi agencijo za promocijo izvoza. A Dačić je ocenil, da je bolje, če vlada nadaljuje delo brez Dinkića in njegove stranke.

Na potezi SNS
Dačić je zdaj koalicijske partnerje v Srbski napredni stranki (SNS) pozval, naj še naprej sodelujejo z njegovimi socialisti (SPS) in podprejo predlagano rekonstrukcijo vlade, sicer bodo v Srbiji potrebne nove volitve oziroma nova vladna koalicija brez njegove stranke.

Brez URS-ja bo imela vladna koalicija med SPS-jem in SNS-jem v srbski skupščini le še dva poslanska glasova večine. Za zdaj še ni jasno, ali bo SNS podprl Dačića in njegove predlagane spremembe v vladi.

Odhod Dinkića iz leto dni stare vlade bi lahko vznemiril tuje vlagatelje, ki so že zaskrbljeni nad naraščajočim proračunskim primanjkljajem in javnim dolgom, kar je ogrozilo tudi dogovor z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) o novem posojilu.