Morales je odločitev Bolivije o priznanju Palestine Abasu sporočil v telefonskem pogovoru med srečanjem južnoameriške trgovinske skupnosti Mercosur v Braziliji. Foto: EPA
Morales je odločitev Bolivije o priznanju Palestine Abasu sporočil v telefonskem pogovoru med srečanjem južnoameriške trgovinske skupnosti Mercosur v Braziliji. Foto: EPA

Bolivijski predsednik Evo Morales je pojasnil, da bo njegova vlada poslala pismo palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu, da priznava Palestino kot "neodvisno in suvereno državo" v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967, ki obsega Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in območje Gaze.

Morales je pojasnil, da bo Bolivija uradne institucije o svoji odločitvi obvestila prihodnji teden. Dejal je, da v regiji poteka "genocid", in mednarodno skupnost pozval, naj prevzame odgovornost za njegovo preprečitev.

Izrael in ZDA nezadovoljni
Argentina je v začetku decembra sporočila, da priznava "svobodno in neodvisno" palestinsko državo. Pred njo je to storila tudi Brazilija, Urugvaj pa je priznanje napovedal za prihodnje leto. V Izraelu so se na te korake odzvali z obžalovanjem, obsodile pa so jih tudi ZDA.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozdravil odločitev Bolivije. Dodal je, da na seznamu držav, ki so priznale neodvisno Palestino, kmalu pričakuje tudi Ekvador in da si bodo palestinske oblasti prizadevale za nadaljnja priznanja neodvisnosti med latinskoameriškimi in azijskimi državami. Abas je zadovoljen tudi z odločitvijo Norveške, ki je status palestinske misije v svoji državi dvignila iz "splošne delegacije" v "diplomatsko misijo". Podobno so storile ZDA, za njimi pa julija letos še Francija, Španija in Portugalska.

Palestinci so se obrnili tudi na evropske države
V zadnjih nekaj dneh so palestinske oblasti prvič uradno zaprosile, da evropske države priznajo palestinsko državo, če bodo to razglasili, kljub odsotnosti mirovnega dogovora z Izraelom. Palestinske oblasti so za uradno priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 zaprosile Veliko Britanijo, Francijo, Švedsko, Dansko in EU. Za zdaj se nobena izmed teh držav ni odzvala na prošnjo.