Foto:
Foto:

Val priznanj je sprožila Brazilija, ko je sporočila, da je v petek brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva 1. decembra palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu poslal pismo s priznanjem "legitimnih prizadevanj Palestincev za varno, združeno, demokratično in gospodarsko državo, ki se lahko ohranja pri življenju, ki bi soobstajala v miru z Izraelom". Brazilsko zunanje ministrstvo je še razkrilo, da je priznanje odgovor na prošnjo, ki jo je Abas na Lulo da Silvo naslovil pretekli mesec.

Podobno kot Lula je storila tudi njegova argentinska kolegica Christina de Kirchner in poslala pismo s priznanjem Abasu. V Buenos Airesu so ob tem dejali, da argentinsko priznanje palestinske države odraža splošno soglasje znotraj držav južnoameriške trgovinske skupnosti Mercosur, katere članici sta poleg Argentine in Brazilije še Urugvaj ter Paragvaj. Urugvaj je napovedal, da bo Palestino kot državo priznal prihodnje leto.

Na priznanja Palestine, ki prihajajo iz Južne Amerike, se je Izrael odzval z obžalovanjem in poudaril, da to ne bo pomagalo spremeniti stanja, v katerem so Izraelci in Palestinci. Izraelsko zunanje ministrstvo meni, da je priznanje tudi v nasprotju z duhom mirovnih sporazumov in mirovnih pogajanj. "Če bi Argentina resnično želela prispevati k miru, za to obstajajo drugačni načini kot z zgolj retorično gesto," je zapisalo ministrstvo.