Obama je prepričan, da bo koalicija v boju proti Islamski državi zmagala, a bodo potrebne boljše ideje. Foto: Reuters
Obama je prepričan, da bo koalicija v boju proti Islamski državi zmagala, a bodo potrebne boljše ideje. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Barack Obama
Obama in Putin sta se v Združenih narodih srečala v ponedeljek. Za zaprtimi vrati sta se pogovarjala uro in pol, precej dlje od napovedi, a soglasja glede reševanja kriz v Ukrajini in Siriji nista našla. Foto: Reuters
Islamska država
Islamska država je v središču pozornosti svetovnih voditeljev, ki se zbirajo v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vrh o boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu poteka ob robu zasedanja 70. Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, udeležujejo pa se ga predstavniki več kot 100 držav, 20 mednarodnih organizacij in 120 organizacij civilne družbe. Med udeleženci je tudi slovenski premier Miro Cerar.

Ameriški predsednik je sporočil, da so se globalni koaliciji proti skrajni skupini Islamska država pridružile še Nigerija, Tunizija in Malezija. "Nastaja novo globalno gibanje," je povedal Obama in ob tem dejal, da zgolj vojaške in obveščevalne dejavnosti ne bodo zagotovile zmage nad nasilnimi skrajneži, ampak jih bo treba poraziti tudi ideološko. "Potrebne bodo boljše ideje," je dejal.

Obama v svojem uvodnem govoru ni pustil možnosti, da koalicija ne bi uspela. "Za zmago nad Islamsko državo bo potreben čas, a drugega izida ne more biti, saj skrajneži ponujajo le trpljenje in smrt. Na koncu bomo prevladali mi, saj nas vodi močnejša, boljša vizija - zavezanost varnosti, priložnosti in dostojanstvu vsakega človeka," je povedal Obama, ki je sedel zraven generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna.

Obama ne odklanja sodelovanja z Rusijo in Iranom
Predsednik Obama se je dotaknil tudi Sirije, ki je v zadnjih dneh v središču pozornosti, in dejal, da država potrebuje novega voditelja. To bo po njegovem mnenju zapleten proces tranzicije, a bodo ZDA pri tem sodelovale tudi z Iranom in Rusijo. Privolitev v sodelovanje je nov element, saj so ZDA do zdaj zahtevale, da mora sirski predsednik Bašar Al Asad oditi takoj.

Irana, ki je ena izmed držav, ki v boju proti Islamski državi igra pomembno vlogo, sicer na vrhu ni bilo, saj na razpravo ni bil vabljen. Je pa bila vabljena Rusija, ki se je na dogodek odzvala kritično in na zasedanje poslala le nižjega diplomata. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je ob tem ocenil, da Obamova pobuda "resno spodkopava prizadevanja ZN-a" v boju proti IS-ju in terorizmu na splošno.

Po Čurkinovem mnenju imajo Združeni narodi svojo lastno protiteroristično strategijo in "vse bi zlahka postorili v okviru ZN-a, a Američani ne bi bili Američani, če ne bi skušali pokazati svojega vodstva". Dodal je še, da je organizacija tovrstnih dogodkov na sedežu ZN-a "preprosto nespoštljiva do organizacije". Rusija sicer v ZN-u lobira za svojo pobudo o oblikovanju široke koalicije proti Islamski državi pod okriljem ZN-a.

O tem je v ponedeljek v svojem govoru v Generalni skupščini, ki je bil prvi po desetletju, spregovoril ruski predsednik Vladimir Putin. Pojasnil je, da ima v mislih koalicijo, podobno tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države. Za veliko napako je označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, saj se prav njegove sile edine resnično bojujejo proti IS-ju v Siriji.

Cameron za izkoreninjenje sovraštva
Sicer pa vrh o terorizmu ni bil omejen le na Islamsko državo, čeprav je ta džihadistična skupina, ki zaseda pomemben del Sirije in Iraka, v središču razprave. Jordanski kralj Abdulah je v svojem nagovoru izpostavil, da se morajo muslimani znova polastiti lastne religije in da je mogoče vojno proti Islamski državi dobiti le na "ideološkem bojišču".

Tudi britanski premier David Cameron je dejal, da se je treba bojevati "proti ekstremizmu za nasilnim ekstremizmom" in preprečiti način razmišljanja, ki vodi v terorizem. "Verjamem v svobodo govora, a svoboda sovraštva ni enaka stvar," je dejal in pozval k bolj integriranim družbam ter k izkoreninjenju tistih, ki pridigajo sovraštvo in med ljudmi širijo skrajne ideje.