Več mesecev so svet preplavljali napisi s pozivi k vrnitvi deklet, a kot kaže, je za večino deklet prepozno. Foto: Reuters
Več mesecev so svet preplavljali napisi s pozivi k vrnitvi deklet, a kot kaže, je za večino deklet prepozno. Foto: Reuters
Goodluck Jonathan
Jonathan se bo na februarskih volitvah potegoval za nov mandat predsednika. Volitve naj bi bile sicer najbolj poštene po letu 1994, ko se je po desetletjih končala vojaška diktatura. Foto: Reuters

S tem je Abubakar Šekau zavrnil možnost, da bi v zameno za izpustitev zaprtih pripadnikov Boko Harama izpustili dekleta. "Vprašanje deklet je že dolgo pozabljeno, saj je že dolgo od tega, kar sem jih poročil," je dejal v smehu. "V tej vojni ni poti nazaj," je med drugim dejal v videoposnetku, ki ga je poslal medijski agenciji Associated Press.

Poveljnik štaba nigerijske vojske Alex Badeh je sredi oktobra naznanil, da je Boko Haram privolil v takojšnjo ustavitev ognja, s katero bi se končalo petletno bojevanje, v katerem je v umrlo na tisoče ljudi, na stotisoče pa jih pognalo z doma. A kot kaže, bojem in ugrabitvam na severovzhodu Nigerije ni videti konca. Islamistični borci so pretekli teden zavzeli Mubi, mesto z več kot 200.000 ljudmi, boji pa so se nadaljevali tudi v okolici.

Šekau je avgusta napovedal, da želi Boko Haram ustanoviti islamski kalifat, in sicer kot "afriško roko" prizadevanj Islamske države v Siriji in Iraku. Na tisoče prebivalcev se je znašlo v rokah islamistov, ki so začeli uvedbo strogega šeriatskega prava.

Aprila je svet šokirala ugrabitev 276 deklet, ki so jih pripadniki Boko Harama odpeljali iz internata v oddaljenem mestu na severovzhodnem mestu Čibok. Sledila je obširna kampanja, povsod so se pojavljali plakati in napisi Pripeljite nam dekleta nazaj, a po nekaj mesecih so ti glasni klici potihnili, kot kaže realnost, pa razen nekaj deset deklet, ki jim je uspelo pobegniti, večina ostaja v rokah islamistov.

Nekatera dekleta naj bi končala v Kamerunu in Čadu
Po nekaterih podatkih naj bi dekleta razdelili na več skupin, mogoče pa je tudi, da so jih nekaj odpeljali čez mejo v Kamerun in Čad. Nigerijski oblasti so sporočile, da so se pogajale z dvema voditeljema Boko Harama v Čadu, in naj bi dosegle, da bodo dekleta v kratkem izpustili. A dejstvo je, da ima skupina veliko frakcij, poroča Time.

Šekau se je v svojem govoru obregnil tudi ob poteze nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana. Ta se namerava na februarskih volitvah potegovati na nov mandat in tako ostati na čelu te s 165 milijoni prebivalci najbolj poseljene afriške države, ki je tudi največja afriška izvoznica nafte. A podobno kot številne druge (afriške) državo že leta pretresajo hudi nemiri, ki so povezani tudi z delitvijo države: sever je muslimanski, jug pa katoliški. Katoličanu Jonathanu kljub prizadevanjem ni uspelo zmanjšati delitev znotraj države, njegove možnosti za osvojitev vnovičnega mandata pa zmanjšujejo tudi številni korupcijski škandali.