Dogodek so v celoti ujele televizijske kamere. Foto: Reuters
Dogodek so v celoti ujele televizijske kamere. Foto: Reuters
Moški je prikorakal do predsednika stranke. Foto: Reuters

Ahmed Dogan, dolgoletni voditelj Gibanja za pravice in svobode (MRF), v incidentu ni bil poškodovan, zakaj pa ga je napadalec vzel za tarčo, pa še ni znano.

Televizijski posnetki prikazujejo moškega, kako skoči iz občinstva in prekine govor 58-letnega Dogana, ki vodi stranko MRF že skoraj četrt stoletja. Na posnetkih vidimo nato varnostnike, ki so napadalca pretepli in ga zbrcali.

Maloštevilni napadi
"Ahmed Dogan je dobrega zdravja. Vse je pod nadzorom," je novinarjem sporočil MRF-jev predstavnik Ceyhan Ibryamov. Policija pa je sporočila, da je aretirala 25-letnega moškega iz črnomorskega mesta Burgas, ki je bil oborožen tudi z dvema nožema.

Liberalna stranka MRF predstavlja etnične Turke in druge muslimane, ki predstavljajo okoli 12 odstotkov 7,3-milijonskega bolgarskega prebivalstva.
Dogan velja za eno najvplivnejših političnih figur v Bolgariji, MRF pa je bil koalicijski partner v prejšnji bolgarski vladi pod vodstvom socialistov.

Čeprav so napadi na politike v Bolgariji redki, je bil leta 1996 blizu svojega doma v Sofiji do smrti ustreljen nekdanji premier Andrei Lukanov.