Bolgari so se na obsodbo ogorčeno odzvali. Foto: EPA
Bolgari so se na obsodbo ogorčeno odzvali. Foto: EPA
Transparenti v Tripoliju
Medtem ko kritike Zahoda kar dežujejo, so svojci okuženih libijskih otrok sodbo pozdravili. Foto: EPA

Sofija je tako na vse članice EU-ja, zveze Nato, ZN-a in Sveta Evrope naslovila pisne pozive proti po njenem mnenju pomanjkljivemu sodnemu procesu v Libiji.

V pismu je bilo poudarjeno tudi, da so bile medicinske sestre podvržene fizičnemu in psihičnemu nasilju, ki je doseglo mejo človeške vzdržljivosti.

Bo nemška diplomacija prepričala?
Nemška vlada je že napovedala, da bo z diplomatskimi sredstvi skušala doseči izpustitev šestih zdravstvenih delavcev (poleg Bolgark še palestinskega zdravnika), ki so bili obsojeni na smrt zaradi namerne okužitve 426 libijskih otrok z virusom HIV. Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je pojasnil, da obstaja pravna pot, po kateri je mogoče spremeniti obsodbo.

Predsednik zunanjega ministrstva Nemčije, ki bo 1. januarja prevzela predsedovanje EU-ju, je še dodal, da bo Unija podprla šesterico, če bo ta hotela njeno pomoč. Znakov, da naj bi Bruselj razmišljal o ohladitvi odnosov z Libijo, za zdaj ni.

Libijski mediji kritični do Zahoda
Medtem pa libijski mediji v svojih zadnjih izdajah polemizirajo z odzivom Zahoda na torkovo obsodbo, ki jo je mednarodna skupnost nemudoma ostro obsodila. "Če naša sodišča obsodijo hudiča, bodo dvomili o njihovi pravičnosti, če pa bi zahodna sodišča Jezusa Kristusa spoznala za krivega samomora, bi jih obravnavali kot uravnotežena in poštena," piše časopis Al Džamahirija.