Po mnenju mnogih so zdravniki in sestre zgolj figure v mednarodni politiki. Foto: EPA
Po mnenju mnogih so zdravniki in sestre zgolj figure v mednarodni politiki. Foto: EPA
Podpora bolgarskim medicinskim sestram
V Bolgariji so sorodniki in podporniki s težkim srcem čakali na razsodbo. Foto: EPA
Ženska postavlja transparent v Bolgariji
Evropska unija, ki se ji bo 1. 1. 2007 pridružila tudi Bolgarija, se je na odločitev libijskega sodišča ostro odzvala. Foto: EPA

Razsodbo in smrtno kazen je prebral sodnik Mahmud Hauisa. Obtožena šesterica, ki naj bi v poznih 90. letih v bolnišnici v Bengaziju otroke okužila namerno, je v libijskem zaporu že od leta 1999, na smrt pa so bili obsojeni že leta 2004, a jim je libijski sodnik odobril ponovno sojenje po mednarodnih protestih glede pravičnosti sodnih postopkov.

Bolgarija je vseskozi zatrjevala, da so za okužbo otrok krive razmere v libijski bolnišnici, ne pa njihove zdravstvene delavke.

Burni odzivi javnosti
Mednarodni pravni opazovalec Francois Cantier iz organizacije Pravniki brez meja se je nemudoma odzval na obsodbo in kritiziral že samo ponovno sojenje, ki naj ne bi ponudilo nobenih znanstvenih dokazov. Raziskava, objavljena ta mesec, je razkrila, da naj bi vzorci krvi, ki so jih odvzeli okuženim otrokom, pokazali, da so se virusa nalezli, še preden je šesterica sploh začela delati v bolnišnici.

Pritožili se bodo
Otman Bizanti, zagovornik obsojenega zdravniškega osebja, je že napovedal, da se bodo na razsodbo pritožili na vrhovno sodišče, prihajajo pa tudi že prvi odzivi svetovne javnosti.

Bolgarski zunanji minister Ivailo Kalfin je odločitev sodišča označil za globoko razočaranje, predstavnik bolgarskega parlamenta Georgi Pirinski je pozval mednarodno skupnost, da ukrepa proti obsodbam nedolžnih ljudi, George Joffe, strokovnjak za severno Afriko z univerze Cambridge, pa meni, da je razsodba predvidljiva. "Politično je razsodba popolnoma predvidljiva, čeprav ni imela nobene zveze z dejstvi in z dokazi."

Libijci zadovoljni, Bolgarija žaluje
A Libijci so z izidom zadovoljni, saj so vseskozi zahtevali smrtno obsodbo. Približno 50 sorodnikov okuženih otrok je pred sodiščem čakalo na razsodbo s transparenti, ki so nosili napise kot "Smrt za morilce otrok" in "HIV made in Bulgaria". Družine umrlih otrok so prepričane, da Zahod z namernimi okužbami želi podjarmiti muslimanski svet. Medtem pa se je Bolgarija, kjer so pred razsodbo potekali mirni protesti, že zavila v žalost.

Dolgotrajno sojenje je močno otežilo prizadevanja libijskega voditelja Moamerja Gadafija za obnovitev vezi z Zahodom. Tako Evropska unija kot tudi ZDA so pozvale k izpustu obtožencev, namignile pa so tudi, da bodo nadaljnji odnosi odvisni od razsodbe. Analitiki so prepričani, da bo do dokončne rešitve primera preteklo še več mesecev, saj Libija z obsojenimi želi trgovati. Za vsako družino okuženega otroka je že pred obsodbo zahtevala 10 milijonov evrov, kar so Bolgarija in njeni zavezniki zavrnili, ker naj bi to pomenilo priznanje krivde.