V zadnjih mesecih je Bolgarija priča protivladnim protestom. Foto: EPA
V zadnjih mesecih je Bolgarija priča protivladnim protestom. Foto: EPA

Na tisoče Bolgarov protestira že od petka in zahteva odstop premierja Orešarskija le tri tedne po tem, ko je s podporo socialistov prevzel vodenje tehnokratske vlade. Okoli 7.000 protestnikov je med ponedeljkovim shodom v Sofiji vzklikalo "odstopi" in "rdeča smet", shod pa je ustavil promet v središču mesta.

Imenovanje mladega poslanca in medijskega mogotca Deljana Pejevskega na čelo varnostne agencije Dans so po ostrem odzivu javnosti takoj preklicali, Pejevski pa se je odpovedal položaju, a to ni prepričalo protestnikov, ki so razočarani nad politično elito, saj jo dojemajo kot skorumpirano.

Orešarski je zavrnil pozive k odstopu in dejal, da bi bilo to "izredno neodgovorno" in bi lahko destabiliziralo državo le nekaj mesecev po množičnih protestih, ki so odnesli prejšnjo konservativno vlado stranke Gerb. "Zavedam se, da je vlada izgubila del svoje legitimnosti. A odstop v tem času bi bil nevaren," je v ponedeljek dejal Orešarski.

"Odstop ne bi rešil ničesar. Bodimo realni. Več mesecev smo imeli prehodno vlado in sledile so nove volitve, ki so prinesle isto politično situacijo," je dejal premier.

"Ne želimo si zrušiti socialistov, zato da bi se vrnil Gerb. Vsi so isti, so pod nadzorom oligarhov in mafije," je na shodu dejala učiteljica Ekaterina Bojanova.

Potreba po reformi
Iz Bruslja prihajajo napovedi, da bo Evropska komisija poudarila potrebe po reformah in vladavini prava, ko bo Orešarski v petek prvič prišel na uradni obisk v Bruselj. "Demonstracije čez konec tedna so znova pokazale globino težav v bolgarski družbi v vladavini prava," so v ponedeljek sporočili iz Komisije.

Dodali so, da spor glede imenovanja Pejevskega nakazuje na potrebo po reformi. "Bruselj pričakuje, da bo oseba, ki bo zasedla ta položaj, izpolnjevala potrebne pogoje kakovosti in integritete," so še dodali pri Komisiji.

Socialisti so po nejasnih izidih predčasnih volitev 12. maja sestavili tehnokratsko vlado pod vodstvom ekonomista Orešarskija.

Pejevski, ki sicer nima nobenih izkušenj v varnostnih vodah, je poslanec stranke turške manjšine MRF, ki je sicer ena izmed ključnih podpornic tehnokratske vlade. Njegova družina si lasti več časnikov, televizijskih postaj in spletnih strani. Njegovo imenovanje pa je prav tako sprožilo ostre kritike bolgarskega predsednika Rosena Plevneljeva, ki je dejal, da je izgubil zaupanje v vlado.

"Protesti so kategorični, imajo svoj jasen vzrok in politiki bodo morali spremeniti svoj pristop," je v ponedeljek dejal Plevneljev.