Evo Morales je leta 2006 postal prvi bolivijski predsednik s staroselskimi koreninami. Foto: Reuters
Evo Morales je leta 2006 postal prvi bolivijski predsednik s staroselskimi koreninami. Foto: Reuters

"Če imperij v svojih vojaških šolah uči, kako dominirati svetu, se bomo mi v svojih šolah učili o tem, kako se osvoboditi imperialističnemu zatiranju," je dejal ob otvoritvi Protiimperialistične poveljniške šole Juan Jose Evo Morales, ki je leta 2006 postal prvi bolivijski predsednik s staroselskimi koreninami.

Pojasnil je, da je namen vojaške akademije "oblikovati protikolonialno in protikapitalistično razmišljanje, ki bo oborožene sile zavezalo k družbenim gibanjem in nasprotovanju vplivom ameriške šole, ki je staroselce vedno dojemala kot notranjega sovražnika," povzema njegove besede Guardian. Bila naj bi odgovor na nekdanji ameriški program Šola Amerik, ki je usposabljal vojaške režime v Latinski Ameriki.

"Braniti ljudi, ne pa imperija"
Akademija bo okoli 200 kadetov učila o zgodovini, geopolitiki in vojaški strategiji. Njihova naloga pa bo "braniti ljudi, ne pa imperija". Levičarski predsednik je poudaril, da je nova akademija potrebna za zoperstavljanje "kulturni, ideološki, politični in ekonomski nadvladi imperija ter kapitalistični strukturi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja bolivijskih oboroženih sil, general Gonzalo Duran, je medtem dejal, da bodo na šoli učili o dekolonizaciji, enakosti spolov, medkulturnem razumevanju in socialni vključenosti. Akademija bo obvezna za vojake, ki bodo želeli napredovati do čina stotnika. Vojska desetmilijonske Bolivije sicer šteje okoli 46.000 pripadnikov.

ZDA financirale šolanje vojakov
Bolivijski predsednik, ki je leta 2008 iz države izgnal ameriškega veleposlanika in agente proti mamilom, je Washington obtožil spodbujanja "kongresnih prevratov", kot se je po njegovem mnenju zgodil v Braziliji zdaj nekdanji predsednici Dilmi Rousseff. Bolivija se je po nizu državnih udarov v demokracijo vrnila leta 1982. Pred tem so vojaški režimi v času hladne vojne od ZDA prejemali denar in bili deležni usposabljanja, saj je bil Washington v strahu pred militantnimi levičarskimi gibanji v Andih.

Dodal je, da ZDA skozi vojaška posredovanja promovirajo globalni terorizem, pri čemer je imel v mislih samooklicano Islamsko državo.

Šola nosi ime po levičarju generalu Juanu Joseju Torresu, ki je bil bolivijski de facto predsednik od leta 1970, ko je iz države izgnal predstavnike mirovnih sil, saj naj bi sterilizirale staroselske ženske. Ideja protiimperialistične vojaške akademije je zrasla v glavi pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, še enega trna v peti ZDA, ki si je želel na njej usposabljati častnike iz levičarskih držav Latinske Amerike. Na akademiji bodo sicer usposabljali samo Bolivijce.