Bono nikdar ni skrival svoje družbeno-politične angažiranosti in se že leta dobrodelno udejstvuje za Afriko. Je tokrat načel preobčutljivo temo? Foto: EPA
Bono nikdar ni skrival svoje družbeno-politične angažiranosti in se že leta dobrodelno udejstvuje za Afriko. Je tokrat načel preobčutljivo temo? Foto: EPA

Frontman rockerske skupine U2 je dejal, da je pesem, ki so jo peli med protesti proti apartheidu, na mestu, prav tako kot je na mestu glasba, ki podpira Irsko republikansko armado Iro.
V intervjuju za južnoafriški Sunday Times je Bono dejal: "Kot otrok sem pogosto prepeval pesmi, ki so jih peli moji strici ... uporniške pesmi o začetnih dnevih Irske republikanske armade." Nato je zapel pesem, katere besedilo govori o nošnji orožja in njegovi pripravi za streljanje. "To smo peli in lahko rečemo, da gre za folkglasbo."
A je ob tem poudaril, da se takih pesmi ne bi smelo peti v napačnem kontekstu. "Bi to peli v določeni skupnosti? To bi bilo precej neumno," je dejal. "Gre za to, kdaj in kje poješ take pesmi. Pravilo je za take pesmi."
Bonove izjave nastajajo ob začetku turneje U2 po Južni Afriki.
Podpihovanje rasnega sovraštva?
A po poročanju BBC-ja se vsi s pevcem ne strinjajo. Klicatelji na lokalni radio so tako dejali, da je bila pesem ustvarjena z namenom spodbujanja rasnega sovraštva. "To je sovražni govor. Sploh ne poznajo naše zgodovine," je bil ogorčen eden izmed klicateljev.
Pesem je v središču južnoafriškega političnega viharja, saj kontroverzni vodja mladinske lige JAR-a Julius Malema bije pravno bitko z belsko interesno skupino glede tega, ali bi morali pesem prepovedati kot sovražni govor.

Bur, afrikanska beseda za kmeta, je včasih uporabljena kot slabšalna beseda za belca. Od prepovedi apartheida leta 1994 je bilo umorjenih več kot 3.000 belih kmetov.