Borisov priznava, da ne zaupa svojim sodelavcem. Foto: EPA
Borisov priznava, da ne zaupa svojim sodelavcem. Foto: EPA

"Vsakemu ministru, namestniku ministra, vodji agencije ali drugemu visokemu predstavniku se periodično prisluškuje in to se bo nadaljevalo," je v pogovoru za televizijo Nova povedal desno usmerjeni Borisov.

"To je naloga služb za boj proti korupciji, prekupčevanju in zlorabi položaja," je pojasnil premier.

V sredo je eden izmed bolgarskih časopisov, ki naj bi bil blizu obveščevalnim službam, objavil prisluhe telefonskih pogovorov med finančnim ministrom Simeonom Djankovom, njegovim namestnikom Vladislavom Goranovom in vodjo carine Vanjo Tanovom. Ta je v enem izmed pogovorov povedal, da ve, da mu prisluškujejo.

Da bi pomirili strahove, ki so se pojavili ob ugibanjih, da je tako prisluškovanje nezakonito, je Borisov dejal, da so vsi prisluhi zakoniti, odobril pa jih je urad generalnega tožilca, kot to zahteva zakonodaja.

Borisov, ki je nekdanji načelnik policije, je priznal, da ministrom in visokim uradnikom ne zaupa in zato hoče imeti nadzor nad njihovimi dejanji.

Spomin na stare čase
Premierjeve izjave niso prepričale analitikov in jih spominjajo na komunistične čase, ko je bilo prisluškovanje široko razširjena praksa tajne policije. Tudi predsednik države Georgij Parvanov je podvomil o smislu takega prisluškovanja in dejal, da "to ne bo vodilo v nič dobrega".

Bolgarska zakonodaja prisluhe in drug tovrsten nadzor dovoljuje, ko gre za preiskavo zločinov, ki se kaznujejo z najmanj petimi leti zaporne kazni.