Vladika Irenej iz Niša bo postal 45. patriarh Srbske pravoslavne cerkve. Novi patriarh je star 80 let. Foto: Tanjug
Vladika Irenej iz Niša bo postal 45. patriarh Srbske pravoslavne cerkve. Novi patriarh je star 80 let. Foto: Tanjug
Peran Bošković
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković. Foto: MMC RTV SLO
Pravoslavci
Na pogrebu patriarha Pavleta se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Pogreb Pavleta
Patriarh Pavle je umrl 15. novembra v 96. letu starosti v beograjski vojaški bolnišnici, kjer je bil zaradi dolgotrajnih zdravstvenih težav na zdravljenju od leta 2007. Foto: EPA
Patriarh Pavle
Ob njegovi smrti je srbska vlada razglasila tridnevno žalovanje. Foto: EPA
Novi Pravoslavni patriarh

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković meni, da bo novi patriarh vladika Irenej dobra pridobitev tako za Pravoslavno cerkev kot za državo.
Kaj je znanega o delu vladika Ireneja?
O njem se ve vse. Je zelo znan škof. Delal je v sinodi v Novem Sadu, v najožjem krogu Cerkve. Je zelo izobražen, odprt človek. V njem bodo imeli dobrega sogovornega tako v Cerkvi kot na vseh držvanih ravneh. Zelo dobro je sodeloval z gospodom nadškofom Katoliške cerkve v Beogradu.
V čem se bo razlikoval ali bo podoben patriarhu Pavletu?
Dva človeka nista enaka. A mislim, da bo vladika Irenej kot patriarh čudovita pridobitev tako za Cerkev kot za druge.

Bo nadaljeval filozofijo patriarha Pavleta o skromnosti in asketskem načinu življenja?
On je po tem že znan. Mogoče je bil kot pokojni patriarh Pavle bolj prisoten na družbeni sceni in v življenju Cerkve.

Tadić in Cvetković sta vladiki Ireneju že čestitala. Čeprav je v Srbiji Cerkev ločena od države, se vedno pojavlja vprašanje, v kolikšni meri sta ti dve instituciji prepleteni?
Tudi v Sloveniji smo ločeni od države, a imamo odlično sodelovanje z državo. Ni se treba vpletati v politiko, da bi bilo sodelovanje dobro. Lahko delamo vsak na svojem področju in smo še vedno koristni za družbo. Menim, da je tako tudi v Srbiji. Preveč se poudarja, da je Cerkev vplivna v družbi. Tako ni niti v Sloveniji niti v Srbiji.

Pa vendarle. Srbski mediji so pisali, da naj bi si srbska oblast želela patriarha, ki bi bil naklonjen Evropski uniji?
Ne, to se je spomnil neki novinar. Cerkev ima svojo misijo, svojo naravo in hodi po svoji poti. Ali je Evropska skupnost ali neka druga skupnost - Cerkvi je pomemben človek, posameznik, in ne neke unije. Pozdravlja vse dobre poti v družbi, temu pa ne daje posebnega pomena.

Greste v soboto na ustoličenje?
Ne, ker imamo dovolj svojih obveznosti, ki jih moramo opraviti.

Patriarh Pavle je Slovenijo obiskal dvakrat. Tudi pravoslavna cerkev v Ljubljani je bila zadnja cerkev, ki jo je blagoslovil. Že razmišljate o povabilu novega patriarha Ireneja?
O tem vedno odloča škof. Ne more ga povabiti namestnik škofa. Če se bo tako odločil metropolit Jovan, ga bomo povabili. Če pa bi si patriarh zaželel obiska, pa se ga seveda z veseljem sprejme.
________________________________

Novoizvoljeni patriarh Irinej iz Niša je dejal, da je bila njegova izvolitev Božja volja in volja Svetega arhierejskega sabora. "Na to častno in težko funkcijo sem bil izbran s pomočjo arhierejskih bratov, s katerimi bom skupaj nosil svoje breme in vse težave," je dejal neposredno po izvolitvi vladika Irenej za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

Kako je potekala izvolitev?
Po ustavi Srbske pravoslavne cerkve ima možnost za kandidiranje 34 izmed 45 članov arhierejskega zbora oziroma vladik, ki visoko funkcijo opravljajo vsaj pet let. O novem patriarhu so odločali na tajnem glasovanju. Trije kandidati, med katerimi je bil novi patriarh izbran z žrebom, pa so lahko izbrani v enem krogu do treh krogih. Vsak je moral dobiti več kot polovico glasov članov zbora. Volitev se je moralo udeležiti najmanj dve tretjini izmed 45 vladik.

Kdo je novi patriarh?
Vladika Irenej se je kot Miroslav Gavrilović Gavrilović rodil leta 1930 v Vidovu pri Čačku. Po končani gimnaziji se je vpisal na fakulteto bogoslovja v Prizrenu, nato pa še na bogoslovno fakulteto v Beogradu. Za niškega vladiko so ga imenovali junija 1975. Pred tem je bil 13 let profesor in predstojnik semenišča v Prizrenu, nekaj časa pa je vodil tudi šolo za menihe v samostanu Ostrog v Črni gori.


Kot še poroča Tanjug, so bili med tremi kandidati za žreb črnogorski metropolit Amfilohija, vladika Irenej iz Bačke in vladika Irenej iz Niša. Vsi trije so v prvem krogu dobili več kot 50-

odstotno podporo. Novega patriarha bodo ustoličili v soboto ob 9. uri v saborni cerkvi v Beogradu.

Čestitki Tadića in Cvetkovića
Vladiki Ireneju sta ob izvolitvi že čestitala srbski predsednik in premier Boris Tadić in Mirko Cvetković. "Kot predsednik republike iskreno upam, da bomo sodelovali v dobro vseh in za izgradnjo boljše in pravičnejše družbe za vse državljane Srbije," je v čestitki novemu patriarhu zapisal Tadić.

"Prepričan sem, da bo Srbska pravoslavna cerkev pod vašim vodstvom pripomogla k okrepitvi duhovno-etičnih vrednot in sloge med veroizpovedmi v naši družbi. Upam, da bosta vaša modrost in razumnost pripomogli k učvrstitvi miru, dostojanstva in sloge med državljani Srbije," pa je vladiki Ireneju zapisal Cvetković.

Notranji spori
Omenjeno Cerkev že dolgo pretresajo notranji spori med konservativnejšimi vladikami in vladikami, ki so nakolonjeni večji odprtosti do Rimskokatoliške cerkve in modernizaciji. V Srbiji se pojavlja tudi vprašanje, v kolikšni meri mora oz. ne sme biti Pravoslavna cerkev državotvorna. Z ustavo je sicer ločena od države, a je kljub temu precej prepletena s politiko.

Pavle umrl novembra lani
Volitve novega patriarha so tako pomembna notranjepolitična tema, vanje pa naj bi bili vpleteni tudi državni vrh in celo tajne službe. Oblasti naj bi si tako na čelu Cerkve želele patriarha, ki bo naklonjen približevanju Evopski uniji, to pa naj bi zagovarjali predvsem mlajši vladike. Prav zato, da bi preprečili vmešavanje politike, so leta 1967 spremenili ustavo Srbske pravoslavne cerkve in takrat je bil prvi z žrebom izbran prav pokojni patriarh Pavle.

Spomnimo, patriarh Pavle je po dolgotrajni bolezni umrl novembra lani, a že dve leti pred smrtjo ni opravljal svojih dolžnosti.

Novi Pravoslavni patriarh