Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Peran Bošković je vernike pozval k medsebojni pomoči. Foto: BoBo
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Peran Bošković je vernike pozval k medsebojni pomoči. Foto: BoBo
Božično voščilo Željka Lubarde

Ob večernem bogoslužju so vernikom delili t. i. badnjak, hrastovo vejo, ki jo verniki odnesli domov iin položili na ogenj. Verniki v domove prinesejo tudi slamo in simbolično poustvarijo prostor, v katerem se je po verovanju pred dva tisoč leti rodil Jezus. S polnočnico je sledil vrhunec večera, nato vse tri dneve ob božičnem praznovanju ob 10.00 sledijo svete maše, ob 17.00 pa večerna bogoslužja.

"Naš svet je sebičen"
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je v voščilu izpostavil medsebojno pomoč, s katero se bomo po njegovih besedah lahko izkopali tudi iz krize, v katero sta nas pripeljala sebičnost in pohlep.

"Naš svet je sebičen in nepravičen; na enem koncu sveta štejejo bogastvo v tisoč milijardah, na drugem se dušijo v krizi in revščini," je dejal. Kot poudarja, nas novorojeni Božji sin vabi, da svoje bogastvo delimo z drugimi. "S tem bomo kupili in pridobili največje bogastvo, ki ga danes potrebujeta posameznik in družba - človečnost in pravičnost," je prepričan.

Slovenski verniki bodo praznik praznovali z božičnimi liturgijami po vsej državi, v Ljubljani jo bo ob 10. uri vodil Bošković.

Praznovanje, odmaknjeno od hrupa
"Mogoče je po svoje dobro, da se umaknemo od tega hrupnega, množičnega praznovanja, ki se bolj dogaja v velikih trgovskih centrih kot v domovih. Smo malo bolj odmaknjeni in lahko praznujemo bolj potiho," je Boškovič dejal o tem, da zaradi uporabe drugačnega koledarja pravoslavni kristjani božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov. V nekaterih Pravoslavnih cerkvah namreč v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. in še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Hkrati kot verniki Srbske pravoslavne cerkve božič praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič že praznovale.

Božično voščilo Željka Lubarde