Plovilo je razneslo na višini približno 13.500 metrov. Foto: Reuters
Plovilo je razneslo na višini približno 13.500 metrov. Foto: Reuters
SpaceShipTwo
SpaceShipTwo je doživel bridko usodo. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila med preizkušanjem vesoljskega plovila, pri čemer je en človek umrl, drugi pa je huje ranjen. Plovilo je razneslo med poletom nad kalifornijsko puščavo Mojave.

Branson, ki je že dolgo pobudnik komercialnih poletov v vesolje, je po nesreči sporočil, da je pretresen in žalosten, vendar bo nadaljeval svoj vesoljski projekt.

Njegova družba je imela načrte, da bo komercialne vesoljske polete začela izvajati leta 2015 in v ta namen je prejela že več kot 700 rezervacij, za katere so morali kupci odšteti po 250.000 dolarjev. Branson je obljubil, da bo potnik na prvem poletu. Med znanimi, ki so že kupili vozovnico, so med drugim Justin Bieber, Ashton Kutcher in Leonardo Di Caprio.

Krivo novo gorivo?
SpaceShipTwo je bil na prvem testnem poletu po dveh mesecih in "resna anomalija" je bila prav razlaga za njegovo nesrečo. Več bo verjetno znano po končani preiskavi. Plovilo je razneslo, ko se je odcepilo od matičnega letala WhiteKnightTwo, ki služi za prenos vesoljskega plovila do določene višine in ga nato izstreli za polet v orbito. WhiteKnightTwo je pristal varno.

Izkazalo se je, da je SpaceShipTwo uporabljal novo vrsto raketnega goriva, ki je pred tem še niso uporabili, čeprav pristojni zatrjujejo, da je prestalo vse teste na zemlji.

Branson je sporočil, da se odpravlja v Kalifornijo, kjer se bo srečal s svojo vesoljsko skupino, kar bo njegova najtežja pot doslej, vsekakor pa se mu zdi vredno nadaljevati projekt vesoljskega turizma kljub takim dnevom, kot je bil pretekli petek.