Romantika sredi protestov. Foto: EPA
Romantika sredi protestov. Foto: EPA
Številni protesti so se končali z vandalizmom. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je v Riu de Janeiru okoli 200 protestnikov zmotilo tradicionalno vojaško parado ob 7. septembru, ob tem pa so vzklikali protivladne slogane. Protestniki so se nato spopadli s policijo, ki jih je skušala umiriti s solzivcem.

Aretirali so več deset ljudi, v primežu nasilja pa so se nehote znašle tudi številne nič hudega sluteče družine, ki so se odpravile gledat parado. Protesti so se nadaljevali še pozno v noč pred guvernersko palačo. Zaradi spopadov so za več ur ulice zaprli z barikadami, postajo podzemne železnice pa zaprli.

Rousseff: Ljudje imajo pravico zahtevati spremembe
Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili tudi v prestolnici Brasilia, kjer je imela slavnostni nagovor predsednica Dilma Rousseff. Rousseffova je povedala, da je treba v Braziliji postoriti še veliko in spregovoriti o perečih težavah, prebivalstvo pa ima pravico zahtevati spremembe. Je pa poudarila, da je država v zadnjih letih "napredovala kot še nikdar prej".

Uradna proslava se je nato nadaljevala nemoteno, se pa je na stotine protestnikov pozneje spopadlo s policijo pred stavbo kongresa.
Številni protestniki so može v modrem obtožili uporabe pretirane sile. "Nikdar niso spregovorili z nami. Samo prišli so v velikem številu in začeli metati solzivec," je povedala študentka Leticia Hellen.
Korupcija ob pripravah na SP in OI
Proteste je nasilje zaznamovalo tudi v Fortalezi in Curitibi, v Sao Paulu, največjem brazilskem mestu, pa se je shoda za socialno pravičnost udeležilo 2.000 ljudi. Demonstracije, ki so večji del potekale mirno, so se končale z napadi na policiste in vandalizmom.

Brazilijo je večji val protestov zajel že junija. Povod za proteste je bilo povišanje cen javnega prevoza, a so se nato razširili v precej večje gibanje proti korupciji in pretiranemu zapravljanju denarja v pripravah na svetovni pokal prihodnje leto in olimpijske igre leta 2016, ki jih bo gostil Rio de Janeiro.