'Nismo proti naši nogometni reprezentanci, ampak proti korupciji,' piše na listu papirja, ki ga v zrak dvignil eden izmed brazilskih navijačev. Foto: Reuters
'Nismo proti naši nogometni reprezentanci, ampak proti korupciji,' piše na listu papirja, ki ga v zrak dvignil eden izmed brazilskih navijačev. Foto: Reuters
Brazilija v primežu protestov

Čeprav so ponekod znova izbruhnili spopadi protestnikov s policijo, pa se je vendarle zbralo precej manj ljudi kot v četrtek, ko jih je bilo na ulicah več kot milijon.

V mestu Belo Horizonte na jugovzhodu države se je med nogometno tekmo med Japonsko in Mehiko za Pokal konfederacij zbralo okoli 70.000 protestnikov, ki so protestirali proti razsipništvu države za velike športne prireditve, kot bo svetovno nogometno prvenstvo prihodnje leto. Protestniki so se pred stadionom spopadli s policisti, ki so morali uporabiti tudi solzivec in vodne topove. Vsaj 25 ljudi, med njimi tudi pet policistov, je bilo ranjenih, policija pa je prijela okoli 20 izgrednikov. Pozneje so protestniki začeli napadati še trgovine in banke ter jih zažigati.

Več tisoč gledalcev na stadionu Mineirao je moralo zato kar nekaj časa čakati, da so se razmere toliko umirile, da so lahko zapustili stadion.

Salvador, Santa Maria, Sao Paulo ...
O spopadih so poročali tudi iz Salvadorja, ki je prav tako eden izmed gostiteljev Pokala konfederacij, mirni protesti pa so potekali v Sao Paulu, kjer se je zbralo 35.000 ljudi. Nekaj manj, 30.000, pa jih je protestiralo tudi v univerzitetnem mestu Santa Maria, kjer je januarja v požaru v diskoteki življenje izgubilo 242 ljudi.

Predsednica Dilma Rousseff je sicer v petek obljubila, da bo okrepila prizadevanja za boljšo Brazilijo. Protestniki zahtevajo cenejši javni prevoz, več vlaganj v šolstvo in zdravstvo ter ostrejši boj proti naraščajoči korupciji, jezni pa so tudi zaradi visokih stroškov priprave in izvedbe velikih športnih dogodkov. Rousseffova je obljubila reformo javnega prevoza in napovedala, da bodo dobiček od črpanja nafte namenili za izobraževanje. Za izboljšanje zdravstva bo iz tujine prišlo več tisoč zdravnikov, je še dejala.

Svetovna nogometna organizacija Fifa je ostro zavrnila namige, da bi utegnili zaradi dogajanja pred stadioni odpovedati preostale tekme na Pokalu konfederacij.

Brazilija v primežu protestov