Breivik je priznal, da je podtaknil bombo v Oslu. Foto: EPA
Breivik je priznal, da je podtaknil bombo v Oslu. Foto: EPA
Breiviku podaljšali pripor

Sodnica je pred tokratnim zaslišanjem zavrnila zahtevo policije za zaslišanje za zaprtimi vrati, pretekli teden pa je nato prizivno sodišče na zahtevo policije odločilo, da bo potekalo za zaprtimi vrati.

Na sodišču so veljale nekatere omejitve, kot sta prepoved fotografiranja in prepoved poročanja o izjavah prič pod prisego.

Strah, da bi vplival na dokaze
Sodnica je odločila, da bo 33-letni Breivik polovico podaljšanega pripora, do 17. oktobra, preživel v samici. Do 17. novembra ostaja v priporu s prepovedjo obiskov in stikov z zunanjim svetom. Po izteku obeh obdobij sta napovedani novi zaslišanji.

"Sodišču se zdi razumljivo, da ostaja v popolni osami zaradi možnosti, da bi prek drugih zapornikov stopil v stik z morebitnimi sostorilci in vplival na dokaze," je dejala sodnica Anne Margrethe Lund.

Odvetnik Breivika je povedal, da je njegova stranka nagovorila sodišče. "Obtoženi je spregovoril o tem, kako težko je, ker je v samici," je dejal Geir Lippestad, ki pa ni želel razkriti drugih podrobnosti.

Norveško zavil v črno
Frode Elgesen, eden izmed 154 odvetnikov, ki zastopajo žrtve in njihove družine, je razkril, da je bil Breivik na sodišču videti miren in da tokrat ni bil oblečen v svojo značilno rdečo majico Lacoste, temveč v obleko in kravato.

Breivik je 22. julija v bombnem napadu v Oslu ubil osem ljudi, med strelskim pohodom na otoku Utoya, kjer je bil zbran podmladek vladajoče laburistične stranke, pa je ustrelil 69 ljudi in povsem šokiral Norveško, ki se je za mesec dni ob uradnem žalovanju zavila v črnino.

Breiviku podaljšali pripor