Brigitte Macron je svoj prvi intervju po izvolitvi moža na mesto predsednika dala za Elle. Foto: EPA
Brigitte Macron je svoj prvi intervju po izvolitvi moža na mesto predsednika dala za Elle. Foto: EPA
Emmanuel in Brigitte Macron
Po izvolitvi Macrona je bilo veliko govora o tem, da je bila Brigitte Macron njegova učiteljica in je 25 let starejša od njega. Foto: Reuters

"Ne počutim se kot prva dama. To je prevod ameriškega izraza, v povezavi s katerim ne maram prav ničesar. Kadar slišim ta izraz, se vedno oziram okoli sebe in se sprašujem, o kom je govor," je Macronova dejala v intervjuju za Elle, ki bo v celoti objavljen v prihodnjih dneh, poroča Independent.

Macron je načrtoval, da bi oblikoval uradni naziv prve dame, saj bi lahko imela Brigitte tako na voljo dodatna sredstva, vse pa naj bi bilo bolj transparentno. Prva dama sicer že zdaj dobi nekaj sredstev za pomočnike in varnostnike iz urada predsednika, vendar zneski niso vedno znani. Francoska opozicija je bila do načrtov zelo kritična.

Francoska prva dama je za Elle dejala, da bo ta položaj vseeno prevzela, vendar na neformalen način. "Tako kot tiste pred mano bom prevzela položaj javne osebe, vendar bodo Francozi vedeli, koliko sredstev imam na razpolago," je pojasnila.

Namesto oblikovanja uradnega položaja, zaradi katerega bi bilo treba spremeniti zakone ali ustavo, so se odločili izdati tako imenovano tabelo transparentnosti, kjer bodo označena sredstva, namenjena dejavnostim Macronove.

"Na spletni strani predsednika bomo objavili moje sestanke in obveznosti, tako da bodo Francozi točno vedeli, kaj delam," je pojasnila in dodala, da je pomembno, da je vse jasno.

Macronova se bo v vlogi prve dame ukvarjala predvsem z dobrodelnimi dejavnostmi na področju izobraževanja in invalidnosti.

Peticija proti "prvi dami"
Proti oblikovanju uradnega položaja prve dame se je izreklo tudi več kot 314.000 podpisnikov peticije, poroča Guardian. Tudi v nedavni javnomnenjski anketi so se Francozi večinsko izrekli proti Macronovemu načrtu, ki mu je precej padla tudi podpora med Francozi, po najnovejši raziskavi predsednika podpira le še tretjina volivcev.

64-letnica je za revijo spregovorila tudi o zakonu z Macronom, njenim nekdanjim učencem v mestu Amiens. "Ko berem o naju, se mi vedno zdi, da berem zgodbo o nekom drugem," je dejala in dodala, da je njuna zgodba v resnici zelo preprosta.

Zagotovila je, da ne obžaluje nobene odločitve glede zveze z 39-letnim Macronom. "Če se ne bi tako odločila, bi veliko zamudila v svojem življenju," je pojasnila in se pošalila, da je edina težava, da je Macron mlajši od nje.