Do leta 2015 bodo število profesionalnih vojakov zmanjšali za 7.000 na 95.500 vojakov. V mornarici in letalstvu bo 5.000 manj zaposlenih. Foto: EPA
Do leta 2015 bodo število profesionalnih vojakov zmanjšali za 7.000 na 95.500 vojakov. V mornarici in letalstvu bo 5.000 manj zaposlenih. Foto: EPA

Cameron je britanskim poslancem predstavil težko pričakovane varčevalne ukrepe na obrambnem področju v okviru prvih večjih sprememb obrambnega proračuna po letu 1998, katerega namen je spremeniti strategije, ki so bile sprejete še pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001.

V štirih letih bodo obrambni proračun zmanjšali za osem odstotkov na okoli 42 milijard evrov letno, vseeno pa bo znašal več kot dva odstotka, kot to zahtevajo pravila zveze Nato. V ta namen bo Velika Britanija "žrtvovala" 17.000 vojakov, floto lovskih letal in staro letalonosilko.

Že v ponedeljek je Cameron s svojimi načrti seznanil ameriškega predsednika Baracka Obamo in mu zagotovil, da bo Velika Britanija kljub zmanjšanju obrambnega proračuna ostala dovolj opremljena ameriška zaveznica in vojaška sila, ki bo uresničevala svoje obveznosti v Natu.

Manj vojakov v tujino
V skladu z zmanjšanim obrambnim proračunom se bo zmanjšalo tudi število britanskih vojakov na bojnih misijah v tujini. V prihodnje bo tako za misije v tujini na voljo okoli 30.000 britanskih vojakov, kar je manj v primerjavi z letom 2003, ko je v invaziji na Irak sodelovalo 45.000 britanskih vojakov.

Cammeron zagotavlja, da bodo vlaganja v obrambo pred računalniškimi napadi in v zbiranje obveščevalnih podatkov Veliki Britaniji prinesla položaj vodilne vojaške sile.

Uresničitev skoraj 23 milijard evrov vredne nadgradnje jedrske obrambe, kamor spada nadomestitev štirih podmornic z jedrskim orožjem, je britanska vlada preložila na leto 2016, leto dni po naslednjih parlamentarnih volitvah.