Gre za največjo stavko javnega sektorja v zadnjih letih. Foto: EPA
Gre za največjo stavko javnega sektorja v zadnjih letih. Foto: EPA

Gre za največjo stavko, odkar je oblast lani prevzela konservativna vlada in v luči rekordnega primanjkljaja začela izvajati niz varčevalnih ukrepov.

Po vsem otoku je popolnoma zaprtih okoli 45 odstotkov šol, še 40 odstotkov pa se je odločilo za delno stavko. Vrata so zaprli tudi zaposlitveni centri, davčni uradi, vladne ustanove in sodišča.

Stavki se je pridružilo tudi okoli 70 odstotkov carinikov, zato so potnike posvarili pred zamudami v letališčih in pristaniščih. Stavka sicer ne bo vplivala na ljudi, ki zapuščajo državo, saj varnostniki niso vključeni v proteste, pri vstopu v državo pa na londonskih letališčih Heathrow, Gatwick in Luton nastajajo manjše zamude.

Pokojnine se bodo znižale
Stavkajoči želijo izraziti nezadovoljstvo z načrtovano reformo pokojninskega sistema. Ta vključuje zvišanje upokojitvene starosti za šest let, na 66 let, povišanje prispevkov zaposlenih za pokojnine - v nekaterih primerih celo za 50 odstotkov ter znižanje višine pokojnin.

Britanski premier David Cameron je izrazil prepričanje, da druga možnost ne obstaja, in posvaril, da pokojninskemu sistemu grozi bankrot. A med zaposlenimi v javnem sektorju vlada vsesplošna jeza, saj sta jih v okviru varčevalnih ukrepov doleteli že dvoletna zamrznitev plač in ukinitev več kot 330.000 delovnih mest do leta 2015.

V stavki sodelujejo štirje sindikati, izmed teh trije združujejo učitelje in zaposlene v izobraževanju. Načrtovane spremembe pokojninskega sistema so k stavki spodbudile celo sindikat učiteljev ATL, ki se za tovrstni ukrep ni odločil še nikoli v svoji 127-letni zgodovini. Učiteljem se je pridružilo tudi okoli 250.000 članov sindikata javnih uslužbencev PCS.

Cameron je sindikate nazadnje v torek poskušal prepričati, naj stavko odpovejo. Vztrajal je pri tem, da so spremembe pokojninskega sistema za javne uslužbence nujne in v luči vse starejšega prebivalstva tudi poštene. Prepričan je tudi, da so se za stavko odločili prezgodaj, saj pogovori med sindikati in vlado še potekajo.